Jump to content

Furcsa szokások a világban

2015. 12. 26. 10:30

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. A világban nem mindenhol ugyanúgy ünneplik a karácsonyt sem. Némelyik szokásmód a miénktől annyira eltér, hogy számunkra bizarrnak is tűnhet. Portyázásunk során felderítettünk néhány extrém, vagy legalábbis nagyon más karácsonyozást.

Szomszédunkban, Ausztriában sok helyen izgulnak a rosszcsont gyerekek, hogy vajon őket meglátogatja-e a krampusz vagy sem. Ezzel ijesztgetik őket, mert a legenda szerint a rossz gyermeket a Krampusz virgácsával veri el.

A norvég nők valószínűleg szeretik karácsony napját, ugyanis akkor egyáltalán nem takarítanak. A néphiedelem szerint a kint hagyott seprűket a gonosz szellemek és a boszorkányok eltulajdonítják. Emiatt nemhogy nem takarítanak, de még az eszközöket is elrejtik a boszik elől.

A finneknél 24-én reggel fahéjas tejberizs a menü, amelyet úgy osztanak szét, hogy az egyik tányérba egy szem mandula kerüljön. Aki ezt megtalálja, a következő év igazán szerencsés lesz számára. Turkuban kihirdetik a karácsonyi békét szenteste, amelyet a rádió is közvetít.

A betlehemi jászol felállítása általános karácsonyi díszlet, csakhogy Spanyolországban egy új figurával bővül a kép, amelyet úgy hívnak, hogy Cagener. Ha a gyerekek megtalálják ezt az alakot, hangosan felkiabálnak. Ez az alak a jászolban éppen a nagy dolgát végzi. A spanyolok legtöbbje lottózik, amelynek számait szenteste, azaz december 24-én húznak ki. Az ajándékokat sem a Jézuska hozza, hanem a három királyok valamelyike. A spanyoloknál és az olaszoknál nem szenteste ajándékoznak, de még csak nem is karácsony két ünnepnapján, hanem vízkeresztkor, azaz január 6-án, vagy az előtte lévő este. Olaszországban a Vízkereszt szülötte hozza az ajándékokat. A karácsonyi pók szerencsét hoz, az ukránok ezért műpókot és még műpókhálót is elrejtenek a karácsonyfán, a díszek mögé helyezik azokat.

Más klíma, más földrajzi fekvés, Ausztráliában valahol szörfön érkezik a Mikulás. Dél-Afrikában pedig az ünnepi étel egészen más. Annyira, hogy a mi gyomrunk nem is igazán tudná azt bevenni, ugyanis a császárlepke hernyóit sütik ki és úgy falatozzák, mint mi a pattogatott kukoricát, marékszámra. Venezuelában sem a hagyományos módon ünneplik a karácsonyt. Caracasban, a fővárosban lezárják karácsony este az utcákat, azért, hogy görkorcsolyával száguldhassanak.

(Kép forrása: mimagazine.net)