Jump to content

Karácsony a világ körül- Kína

2015. 12. 24. 20:00

Kínában kevesen ünneplik a karácsonyt, és csupán egy-két nagyvárosban állítanak fát. A lakosság nagy része azt sem tudja, mi is pontosan ez az ünnep.

Kínában a karácsony nem elterjedt hagyomány, és hivatalosan nincs is ünnepnek nyilvánítva, két nagyvárost, Hong Kongot és Macaut leszámítva. Ugyan a korábbi évekhez képest mostanra több helyszínen találkozhatunk karácsonyi szimbólumokkal, és vásárokkal, de még mindig ritkaságnak számít a feldíszített fenyőfa.

Kínában a lakosság kevesebb, mint egy százaléka vallotta magát kereszténynek, viszont ők állítanak karácsonyfát és a tradíciókhoz hűen ünnepelnek. Sokak viszont magát a karácsony szellemiségét és hangulatát szeretik, noha nem tartják magukat különösebben valláskövetőnek, de ajándékozással, díszítéssel igyekszenek megteremteni a karácsonyi atmoszférát.

Hong Kongban december 25-e a karácsony napja, így ezen a napon zárva tartanak az üzletek, a rákövetkező napon, azaz 26-a pedig az ajándékosztás napja.
Macauban 24-26-ig minden zárva van, az emberek ünnepelnek, és sokan látogatják meg ilyenkor a helyi karácsonyi vásárokat.

Ezen a napon a hagyományos kínai ünneplési mód az almaadás. Sok üzletben árulnak díszes almákat a 24-e előtt. A 'Ping Guo'-t azaz almaadást követően sokan mennek karácsonyi dalokat énekelni, még annak ellenére is, hogy sokan nem értik a szövegüket. A legnépszerűbb dal még mindig a Jinle Bells!

诞快乐! (Sheng Dan Kuai Le) Azaz boldog karácsonyt!