Jump to content

Kirándulj, amikor jól esik

2015. 11. 09. 10:00

Az időjárás már nem kecsegtet annyi napos órával, mint szeretnénk, de azért még akadnak kirándulásra alkalmas idők. Igaz, hogy az ilyen idő nem mindig esik egybe a mi szabadidőnkkel, mégis arra biztatunk mindenkit, hogy ha lehetőségünk van, irány a természet. Ehhez szolgálunk néhány tippel.

Elsőképp, de nem fontossági sorrendben haladva, kimaradhatatlan turistahely a Szalajka-völgy. Sokan keresik fel még őszi időben is, hiszen a nyári szárazság nem mindig kedvez ahhoz, hogy Fátyol-vízesés csobogását megcsodálhassuk. A csapadékosabb őszi idő azonban jobban kedvez a vízellátáshoz. A vízesés lelki feltöltődést okozhat, de az izmokat biztosan megmozgatja az, ha felsétálunk az ősember-barlanghoz. Ezt az utat megtehetjük kisvasúttal is, amely a gyerekek számára egészen biztos nagy élmény, ám a felnőttek is élvezhetik a más perspektívából látott táj. Látnivalóként csörgedező patak, barlangok, ősember keze által megmunkált eszközök, tavak színesítik a tájat, mindezek kíséretében bükki friss levegő.

Lillafüred egy külön állomás lehet és egyben a legromantikusabb is. Tó, erdei vasút, barlang, erdők, erdei csodás utak, vízesés. Szívnek és testnek ingergazdag kirándulóhely.

A Mátra megint csak sok látnivalót nyújt a kirándulóknak, nem véletlenül az ország egyik legfelkapottabb helye. Itt található az ország legmagasabb pontja, azaz a Kékes-tető. Ezen kívül számos természeti és emberkéz alkotta csoda vár megtekintésre, hogy csak néhányat említsünk: Benevár romja, Ilona-völgy és annak vízesése, Muzsla kilátó.

A Börzsöny sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen a Királyrét is számos meghódításra váró terepet foglal magába. Ott van Drégely vára, vagy akár Csóványos, amely a Börzsöny legmagasabb csúcsa. Még mielőtt beállna a tél, a havas időszak, a Nagy-Hideg-hegy is meghódítható, de a Julianus kilátóból ráláthatunk a Dunakanyarra. Pazar kilátás. Ezen a részen is igénybe vehetünk kisvasutat, meglátogathatunk néhány múzeumot. Mint eddig bármelyik kirándulóhely esetében, úgy a Börzsönyben is a természethez való közelségé, a mozgásé a főszerep.

A hegyek általában turistacélpontok, így a Pilis is, hiszen a Dobogókő nemcsak a magyarokat vonzza, de még a világ spirituális elméletek hívőit is, ugyanis a Föld középpontjának, szívcsakrájának tartják ezt a helyet. Valóban van valami megborzongató, tiszta, megmagyarázhatatlanul misztikus kisugárzása ennek a résznek. Ha ez nem lenne elég, valaki a kihívásokat keresi, akkor mindenképp mássza meg a Rám-szakadékot.

A hegyeken kívül az Alföld is tartogat számos látnivalót, amely ősszel is látnivalót nyújt. Eleve az őszi természet maga a csoda, hát még, ha egy arborétumban járunk. A Szarvasi Arborétum pontosan ezzel vehet le a lábunkról. Gondoljunk csak bele, hogy közel kétezer növény közvetlen közelében találhatjuk magunkat. A növények között természetesen számos élőlény is megbújik. Megtekinthető a Mini Magyarország is, vagyis hazánk nevezetességeinek kicsinyített másai.

(Kép forrása: panoramio.com)