Jump to content

Ecuador, a kontrasztok országa

2015. 10. 02. 10:00

Utazgatni jó. Ha távoli, egzotikus, másik földrészen található országot szeretnénk felfedezni, ahhoz vagy nagyon sok pénz szükséges, annak híján pedig elvakultság, elszántság, bátorság és rengeteg szabadidő, hogy stoppal és egyéb lehetőségeken keresztül eljussunk az áhított országba.

Ecuador egy olyan ország, amely itt is, ott is található. Egy része a Föld északi, másik része pedig annak déli féltekén található. Az Egyenlítőről elnevezett ország azért kapta ezt a nevet, mert az Egyenlítő fővárosa, Quito közelében húzódik. Ez a sajátos kultúrájú ország a helyi őslakosok és az Európából bevándoroltak keveredéséből alakult ki. Az egykor Inka birodalomhoz tartozott Ecuador egészen addig, amíg a spanyolok hódításba nem kezdtek. Az inkák terjesztették el a kecsua nyelvet is, így Ecuador lakosai számára nagy százalékban használatos ez a nyelv. Oly annyira, hogy Dél-Amerikában a mai napot tíz millióan beszélik. A lakosság nagy része meglehetősen szegény, 90%-ban indián, mesztic. Érdekes kontraszt, hogy az emberi szegénység mellett olyan gazdag természeti értékeket és burjánzó vadvilágot tudhat magáénak.

Ecuador háromszor akkora, mint kicsiny hazánk. Az Andok falvaiban a mai napig érvényesül az inka kultúra. A spanyol hódítások megtették hatásukat, leigázták az inkákat. 1821-ben Ecuador kivívta függetlenségét. Az európaiak mégis színt vittek Ecuador népességébe, amely szintén másfélszer nagyobb, mint Magyarországé. Az indián gyökerűek, vagyis a meszticek és a mulattok keveredtek az európaiakkal.

Az ecuadori felföldeken a mérsékelt hegyvidéki éghajlat uralkodik, míg a tengerparti területeken trópusi az éghajlat. Amazóniára szintén ez jellemző, így a mindennapos esőzés általános jelenség.

Nemcsak a természeti képződményekre és a népességre jellemző a sokszínűség, de az állat- és növényvilág legalább ennyire változatos. Számos vulkanikus sziget – köztük a Galápagos-sziget – olyan egyedülálló fajokkal gazdagítja Földünket, amelyeknek egy része csakis itt található meg. Mindezen csodák mellett pedig, aki érdekességre vágyik, érdemes betekintést nyerhet az ecuadori, civilizációtól mentes falvaiba. A mi életvitelünk mellett a látottak lehet feldolgozhatatlanok egyesek számára.

(Kép forrása: nationalgeographic.com)