Jump to content

Egy egyedülálló geopark hazánkban

2015. 09. 07. 10:00

Annyi szépség található hazánkban. Az egyik ilyen, Szlovákiával közös, természeti, földtani értékeket felsorakoztató, szellemi örökséget és népi hagyományt megmutató területünk a Nógrád megyében (is) található Novohrad- Nógrád Geopark.

A Novohrad – Nógrád Geopark az első olyan geopark a világon, amely két ország határán átível. Magyarország és Szlovákia közös geoparkja, amely magába foglalja az Ipolytarnóci Ősmaradványokat és Hollókőt is. A park egyedi, ugyanis a tájat, a történelmi hagyományokat és a közösséget is egyesítve jött létre. Magyarországon 64 települést, míg Szlovák oldalon 28 település érint. 2010 óta tagja az Európai Geoparkok Hálózatának, és egyúttal az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatának is.

A park újra egyesíti a szétszakított palóc közösséget, tájat. A Geopark fokozatosan egyesíti újra a határon innen és túli látványosságokat, és a bemutatóhelyek nagy része már látogatható. A Novohrad – Nógrád Geopark értékeit képviselő Hollókő az egyetlen olyan magyar falu, amely szerepel az UNESCO világörökségei között is. Ez az a település, amelyben megállt az idő, és a XVII-XVIII. századi állapotokat mutatja. Nemcsak maga a falu, hanem annak középkori vára is látványosság.

A Tuzson Arborétum a Szalajka patak völgyében található és két kilométeres sétával járható végig a 4 hektáron elterülő arborétum.

A Szanda-patak völgyében, a XIII. század végén épült Szanda vár külső falainak romjai még most is megállják a helyüket.

A Geopark területét több forrás és patak szeli át, ilyen a Felső-csevice forrás, vagy a Páris-patak is. Az Ipoly-völgy 2227 hektáron elterülő erdős terület, amelyet az Ipoly folyó ékesít. Számos védett növény- és állatfaj megtalálható ezen a környéken, amely az értékét adja.

Vulkáni eredetű hegyek és természeti képződmények emelkednek a magasba, úgymint a béri Nagy-hegy, amely egy andezit oszlopokból álló hegy, de ilyen különlegesség az Ajnácskő nevezetű falucska közepén álló, szinte a földből kinőtt sziklaszirt. A település mellett helyezkedik el az úgynevezett Csontos-árok, amely egy 380 méter hosszú, a Békás-tó alkotta árok. A Kazár településen feltűnő, ritka képződmény a kazári riolittufa.

Salgótarján déli oldalán van egy 554 méter magas bazaltcsúcs, nevezetesen a Pécskő. A somoskői vár Salgótarjántól északra található. Ezen a környéken található még Salgó vára, amely 625 méteren épült és a Füleki vár is itt látható.

A teljesség igénye nélküli felsoroláson túl számos érdekesség látható a Geopark területén.

(Kép forrása: europeangeoparks.org)