Jump to content

Hazai csodák a túrázni vágyóknak

2015. 08. 08. 10:00

Nem kell beutazni a világot ahhoz, hogy érdekes, misztikus vagy teljesen ismeretlen helyen találd magad. Magyarország kicsi, de tud újat mutatni. Ha még tervezel utazgatást idén nyáron, akkor akár a most említett helyszínekre is ellátogathatsz.

Ember alkotta épületek sem kellenek, hogy egy hely különleges legyen, sőt. Csongrád megyében található Csongrád városa. A település mellett, a Körös torkolata olyan homokos parttal örvendezteti meg az embert, mint ha tengerparton járna. Nem véletlenül természetvédelmi terület ez. A Tiszának és a Körösnek ezt a találkozását úgy is nevezik, hogy Körös-torok.

Maradjunk még Csongrád megyében. Szegeden is találhatunk a megszokott látnivalókon kívül érdekes helyet. A belvárosba, a Tisza partján található egy félsziget, amelyet Boszorkányszigetnek neveznek. Az elnevezés az 1728-ban, a szigeten történt boszorkányégetés miatt van, amikor 14 embert égettek el. A misztikus és egyben különleges helyen még a mai napig hallják a halottak sikolyát.

A természet alkotta egy másik csoda a Tarjánka-szurdok, amely Heves megyei Markaz és Domoszló települések között található. A szurdok egyes részein 3-4 méter szélesek az utak, amelyeket akár 15-20 méter magas vulkáni sziklafalak tarkítanak, patakzúgás kíséri végig a túra útját. Fontos tudni, hogy természetvédelmi terület és csak előzetes egyeztetéssel lehet látogatni.

A Zala megyében található Vétyemi ősbükkös Tormafölde határában található, amely Bázakerettye, Kiscsehi és Szentmargitfalva felől is megközelíthető. Az erdők katedrálisaként is emlegetett bükkös misztikusságát az kelti, hogy az erdő kétszáz éve háborítatlan. Bármelyik évszakban lenyűgözi az embert a hatalmas, olykor 40 métert is meghaladó fák magassága. Az ezüstös törzsű bükkfák átlag életkora 170 év. Harminc éve semmilyen fakitermelés nem történt az állományban. Az ősbükkös védett terület, de szabadon látogatható.

A Pest megyében található Visegrádi-hegységben található a szintén különleges Dobogókő. A misztérium itt szinte kézzelfogható. Nem véletlenül, hiszen a bolygónk szívcsakrájaként tartják nyilván ezt a területet. Az ősi tanok szerint is ezt vallják, de még a Dalai Láma is megerősítette ezt országunk és ezek szerint a világ e különös pontjáról. Túracipőt és hátizsákot fel, irány a természet!

(A képen a Tarjánka-szurdok látható. Kép forrása: domoszlo.hu)