Jump to content

Lakatlan szépségek idehaza

2015. 08. 06. 10:00

Nemcsak Angliában és nem csak a világban vannak olyan elhagyott kastélyok, amelynek láttán a szőr is feláll a hátunkon. Magyarországon is több ilyen építmény létezik, mind külön történettel. Íme néhány kedvcsinálóként!

A Békés megyében található Póstelek híres romkastélyáról. A vidék szellemek járta helynek tűnik. A kastélyt 1906-ban kezdték építeni, amely hozomány volt Wenchkheim Krisztina és Széchényi Antal frigyéhez. A neobarokk stílusú épület 1944-ig tartani tudta impozáns állapotát, de az orosz katonák érkezésével a környék magára maradt, a pusztítás kezdetét vette. Annyira gondozatlan és gazdátlan maradt a kastély, hogy az építőanyagokat kitermelték, amit csak tudtak, kiforgattak az épületből.

Szintén Békés megyében, de sokkal jobb állapotban található a szabadkígyósi kastély, amely ugyancsak a Wenckheim család birtokában volt. Ybl Miklós tervei alapján 1875 és 1879 között épült fel. Korának legszebb és legkorszerűbb kastélya volt ez, gyönyörű franciakerttel. A kastély a Weincheim család birtokában volt 1944-ig, majd 1945 és 2011 között iskola működött falai között.

Vas megyében, Szombathelytől 12 km-re, a Gyöngyös-patak partján található Vasszécsény nevezetű település, amely szellemkastélyáról híres. Az Ó-Ebergényi-kastély alapjai már a XIV. században megvoltak. Erődítményt építettek rá, majd kastélyt húzattak fel a terület birtokosai. A fél évezred alatt fennálló épületben sok család megfordult. A kulturális és történelmi jelentőségű kastély arról is híres, furcsa, paranormális tevékenységeiről.

Tura Pest megyében található és itt látható a Schossberger kastély, amely neoreneszánsz stílusban épült 1883-ban Ybl Miklós tervei alapján. A kastély a Schossberger család nyári tartózkodási helye volt. Az utolsó tulajdonosok 1945-ig birtokolták a kastélyt, majd a II. világháború idején hadikórházként működött. A háború után iskolaként funkcionált, 1990-ben indiai tulajdonosa volt, végül 2004-ben a többségi tulajdon magyarok kezébe került és 2005 óta látogatható.

Veszprém megyében található egy alig ismert épület, a Zichy-kastély. A Somlószőlős vagy ahogyan régebben nevezték, Nagyszőlős már a XVIII. században a Zichy-család birtokában volt. A kastély helyén egykor udvarház állt. Arra építették fel a romantikus stílusú, aszimmetrikus alapú, egyemeletes kastélyt 1850-ben. 1936-ban elárverezték a kastélyt, így a falu tulajdonába került, majd 1999-ben ismét eladták.

(Képen a pósteleki Wenckheim-kastély; Kép forrása: flickr.com)