Jump to content

London egy kicsit másképp

2015. 07. 24. 19:22

Útikönyvek és filmek segítéségével némi képet kaphatunk az Egyesült Királyság fővárosáról, Londonról. A mindenhol és mindenen feltüntetett Tower, Big Ben és társai mellett azonban még számos más érdekességgel is szolgálhat Anglia legnagyobb városa.

A város déli része Pecham, amely híres a városi művészetekről. Kaotikus, éppen ezért vonzza a turistákat, alkotókat. A főutca kimondottan a buliutca vonásait viseli magán, de a művészeti galériák is jelentősek ezen a részen, amelyek számos érdekességgel rukkolnak elő az odalátogatók számára. Itt található a Frank’s Bar, amely egy parkolóház tetején kapott helyet és csodás kilátást enged Londonra.

Északkelet-London városrésze Shoreditch, amelyet régebben szegények lakta, lepukkant házakkal lehetett jellemezni, de a változás, amelyen a negyed keresztülment, szemmel látható. Mára már különleges kávézók, puccos éttermek és a street art, vagyis utcai művészet tette be a lábát. A Brick Lane egy olyan egyirányú utca, amely átszeli Shoreditchet. A nagyjából egy kilométer hosszúságú utcát művészek és bangladesi csoportok egymás mellett élése jellemzi. Éttermek, boltok és kávézók vonzzák az arra látogatókat. Vasárnaponként a Truman Breweryben rendezik meg London egyik legnagyobb ételpiacát is.

Egykor szállítási útvonal volt a Regent’s Canal, mára pedig a kikapcsolódást szolgálja. A csatorna vonalán haladva, kerékpáron közlekedve Londonban lehet úgy a turista, hogy a zajos, zsúfolt utcákat elkerüli. A Regent’s park VIII. Henriké vadászparkja volt. Most a londoni állatkert kapott itt helyet, ahol számos érdekes állat tekinthető meg. A park északi részén hírességek mutatkoznak gyakorta. A parkot körülvevő negyed London legdrágábbja, de a kilátás is innen a legszebb.

A Temze partján, London városközpontjában található a Szent Pál székesegyház, amely London legmagasabb temploma a maga 111 méterével. Szintén a Temze partján található a Natural History Museum, vagyis a természetrajzi múzeum, ahol nem kevesebb, mint 70 millió (!!!) tárgy tekinthető meg. Ha már voltál Londonban, és az összes gyönyörű, de elcsépelt látnivalót megtekintetted, még akkor is tart Anglia legnagyobb városa érdekességeket.

 

Fotó: theguardian.com