Jump to content

Küzdelem a vérszívókkal. Mi van a kullanccsal?

2015. 07. 18. 09:30

A nyaralások idejét éljük. Hurrá, menjünk hát felfedezni hazánkat, vagy a világot! De a legjobb napokat, a legjobb időtöltést is meg tudja keseríteni a kullancs és egyéb vérszívók. Semmi pánik, ezt kell tenni!

A kullancsok 1-4 mm nagyságú rovarok, amelyek könnyűszerrel megtalálnak minket még akkor is, ha nincs is szemük. Azonban kiválóan érzékelik az emberek és az állatok szagát, szén-monoxid és hőkibocsátását.

A múlt században még az volt a köztudatban, hogy a fáról leselkednek ránk ezek a jószágok. Mára már tudjuk, hogy szemek hiányában a leselkedés alapjában véve kizárt, viszont a nedves talajon, az aljnövényzetben meghúzódva várják, hogy ránk kapaszkodhassanak. Ha pedig már felkapaszkodott ránk, akkor egyetlen cél vezérli, méghozzá az, hogy egy olyan pontot keressen testünkön, ahol belefúrhatja magát bőrünkbe és megkezdheti a vérszívást. Eleinte a nyiroknedvet szívja, aztán folytatja a vérrel, és 4-6 órán keresztül el sem hagyja a gazdatestet, feltéve, hogy időközben nem vesszük észre tevékenységét.

Ismeretes a kullancsok által terjesztett fertőzések (vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladás, Lyme-kór). Már mindegyik fertőzésre van védőoltás, de a kullancstámadás megelőzése, valamint ha már ránk talált a vérszívó, akkor annak megfelelő eltávolítása a fontos. A legkényelmesebb és legjobb megoldás a kullancs eltávolítására alkalmas csipesz használata, amely szinte bármelyik gyógyszertárban, némelyik drogériában is beszerezhető.

A régi, jól bevált technikák közül hanyagoljuk az órajárással megegyező csavargatást, dörzsölést. Ilyenkor az állat visszaköpi a nyálát, így aztán elősegítjük az esetleges fertőzés terjedését. Nem kell pánikba esni, ha az állat feje testünkben marad, ugyanis azt a szervezetük napokon belül kilöki. Ne próbáljuk meg tűvel kipiszkálni, kaparni, nyomkodni. Annyiféle kullancs elleni krém kapható már, amelyet már egészen pici babáknál is lehet alkalmazni. Ha több időt töltünk a szabadban, akkor érdemes az egész tubusnyi krémet magunkkal vinni, hiszen 2-3 órán keresztül védenek hatásosan, utána fokozatosan múlik hatása. Gondoskodni kell az utánpótlásról.

Öltözködésünkkel is megvédhetjük magunkat a kullancsoktól. A nadrágszár zokniba való gyűrése igen hatásos, de 37 fokban igencsak kivitelezhetetlen. Marad tehát a kullancs elleni krémek használata. Állataink számára a cseppek, nyakörvek akár kombinált használata segít a kellemetlen vendégek megóvásától.

Mindenesetre minden kirándulás, séta után, amit a szabadban töltünk, alaposan vizsgáljuk át családtagjainkat, saját magunkat és állatainkat is.

 

Fotó: flickr.com