Hogy miért fogyasszunk inkább csak vizet, vagy üdítőt a repülőn?
1.- Sokkal hamarabb be fogsz csípni.
A repülőgép utasterében lévő levegő nem teljesen ugyanolyan, mint otthon –hacsak nem a Himalája tetején élsz- hanem sokkal szegényebb oxigénben. Emiatt azonban a szervezeted sokkal hamarabb hasznosítja a welcome drink alkoholtartalmát. Ennek pedig nemcsak az lehet a következménye, hogy hamarabb pityókás leszel, de a repüléstől felfordult gyomrod is sokkal rosszabbul fog vislekedni.
2.- Nem biztos, hogy fel fogsz tudni szállni a csatlakozásodra.
Ha esetleg egy kisség túltoltad a partizást a repülőn, simán előfordulhat, hogy a következő járatodra nem engednek felszállni –a láthatólag ittas állapotban lévő utasokat ugyanis törvény által biztosított joga a repülőtársaságoknak a földön hagyni.
3.- Sokkal könnyebben leszel tengeribeteg.
Téves elképzelés, hogy az utazás izgalmától, a fel- és leszállás mozgásától, vagy a turbulenciák okozta huppanóktól éppen egy nagy pohár whiskey fog téged megmenteni. Simán benne van a pakliban, hogy csak rontani fog az alkohol az amúgy is gyatra helyzeteden.
4.- Nem biztos, hogy kimehetsz, ha hív a természet.
Egy bárban nem gond, ha a sörök hatására sűrűbben kell meglátogatnod a mellékhelységet, egy repülőn azonban nem biztos, hogy nem keveredtek-e légörvénybe éppen akkor, amikor már amúgy is nagyon feszít a hólyagod.
5.- Nem mehetsz két kör után haza.
Szép volt, jó volt, kellemesen mulattál, de hol van még a vége... álltál már órákig a csomagodra várva a poggyászszalag mellett? Igazán kijózanító élmény, főleg két-három sör után.
(Kép: Steven Conry)