Jump to content

5 jótanács, ha barátokkal utazol

2015. 04. 29. 17:49

A barátokkal való együtt utazás az ember életének legszebb élményei közé tartozik… jó esetben. Persze a barátok lehetnek igencsak különböző emberek, így néha nem könnyű nagyobb társasággal együtt tölteni egy hetet. Íme néhány jótanács, hogy ne legyen keserédes az élmény!

Mindenki előtt legyen világos, hogy mi az utazás célja.
Vannak emberek, akik egész nap a tengerparton szeretnék lógatni a lábukat a nyaralás során, míg mások az aktív vakációt szeretik tele kalanddal, városnézéssel, kultúrával. Ezzel nincs is semmi baj, ám egy közös utazás előtt nem árt tisztázni, hogy ki mit szeretne csinálni az úton. Így nem érhet senkit meglepetés, és kevesebb lesz a konfliktus. Ha tudod, hogy a társaság egy része így, a másik fele pedig úgy szeretne pihenni, előre lehet tervezni.

Fontos a kompromisszum.
Még ha te legszívesebben minden múzeumba be is mennél a városlátogatás során, fogadd el, hogy mások nem biztos, hogy így képzelik el az ideális városnézést. Ha viszont lustálkodós típus vagy, akkor is vegyél erőt magadon, és ne aludj minden nap délig, ha a többiek programokat szerveznek vagy világot látnának az ágyban fekvés helyett.

Előre határozzatok meg egy költségvetést.
Az utazást és a szállást minden bizonnyal előre szervezi a baráti társaság, ám sose feledd, lesznek majd extra költségek. Az út előtt mindenki határozza meg, hogy mekkora összeget szán elkölteni ételre, szórakozásra, programokra. Igazítsátok a tempót és programokat a legalacsonyabb költségvetéshez, és ragaszkodjatok ahhoz, hogy senkinek ne legyen kellemetlen a dolog. Azok, akik többet is hajlandóak áldozni egy-egy vacsorára, vagy szívesen befizetnek a méregdrága motorcsónakozásra, tegyék ezt tisztelettel, külön, és szerényen.

Legyetek nyitottak egymással szemben.
Ha képes vagy ésszerű kompromisszumokat kötni barátaiddal az utazás során, akkor sokkal nyitottabb leszel velük szemben. Értsd meg, hogy ki hogyan utazik, mik a preferenciái, és miért nem hajlandó megkóstolni a tengeri herkentyűket. Követeljétek meg egymástól a nyitottságot, hogy minden simulékonyabb legyen az út során. Lehet, hogy az újfajta nyitottsággal egészen hihetetlen élményekben lesz részed.

Nem kell minden percet együtt tölteni.
Mindenki szervezzen magának külön programot, töltsön saját magában is időt, hogy ne menjetek egymás agyára, miközben így könnyebben megvalósíthatók a különböző igények is. Ha rajtad kívül senki nem akar búvártanfolyamra befizetni, menj el egyedül! Ha barátaid este inkább pizzát ennének, hadd menjenek egy másik étterembe, te pedig olvass egy kicsit a teraszon! Nincs azzal semmi gond, ha néha mindenki éli a saját életét, hiszen sok ember úgysem tud zökkenőmentesen együtt élni hosszú napokig!

És végül…
Ha olyan szerencsés vagy, hogy a barátaiddal együtt láthatsz világot, sose felejtsd, hogy olyan pillanatok várnak rád, amiket jó eséllyel soha nem fogsz elfelejteni, úgyhogy ne hagyd, hogy az apró összezördülések, nézeteltérések rányomják a bélyegüket az együtt töltött szabadidőre. Élvezz ki mindent pillanatot!

(Fotó: essentialtravel)