Jump to content

Irány egy étterem: Torkos Csütörtök

2015. 02. 19. 14:18

Idén már 10. alkalommal készülhetnek az éttermek, a vendégek pedig már jó előre beírták naptárjukba a várt dátumot: február 19-én, Torkos Csütörtökön mindenki féláron ehet és ihat az akcióhoz csatlakozott éttermekben!

A vendéglátóhelyek és a nagyközönség pozitív visszajelzései alapján 2015-ben is megszervezi a néphagyományra épülő gasztronómiai akciót a Magyar Turizmus Zrt.

Torkos Csütörtökön mindenki féláron ehet és ihat az akcióhoz csatlakozott éttermekben.  A Torkos Csütörtök programban résztvevő éttermek ezen a napon 50% kedvezményt adnak a számla végösszegéből vendégeiknek. A választási lehetőséget a vendéglátó éttermek a rendezvény hetében és az azt megelőző héten használt 'a la carte' étlap és itallap kínálatuk alapján biztosítják. Külön, erre az alkalomra készített úgynevezett „Torkos Csütörtök", azaz szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet. Az idei Torkos Csütörtökön a Magyar Turizmus Zrt. a minőségi magyar sertéshús fogyasztását szeretné népszerűsíteni a torkoskodó vendégek körében.

A torkos csütörtök időpontjának komoly hagyományok alapján választják a Hamvazószerda utáni napot, hiszen ekkor kezdődik a Húsvétig tartó nagyböjti időszak, melynek egyik fontos hozománya a túlzott jóllakástól való tartózkodás.

A farsang utolsó csütörtöki napjának neve kövércsütörtök, de a moldvai csángók halottak húshagyata, halottak csetertekik néven is emlegetik.

Ezen a napon jó ételeket szoktak főzni, fánkot sütnek, és este Isten nevében ajándékul adják a szegényeknek, akik imádkoznak a család halottaiért, de azért is, aki az ajándékot vitte.

A farsang utolsó 3 napja a Húshagyó kedd, a Hamvazószerda - mely a templomi hamvazásról kapta a nevét-, de hívták böjtfőszerdának, böjtfogadószerdának is. A következő napnak beszédes neve van: zabálócsütörtök, torkoscsütörtök, tobzódócsütörtök, kisfarsang, illetve csonkacsütörtök néven is ismerik. Ezen a napon felfüggesztették a böjtöt, és megették a farsangi ételmaradékot, hogy kárba ne vesszen.

Utána viszont szigorúan betartották a böjti előírásokat, így Húsvétig ez volt az utolsó lehetőség, hogy igazán nagyot egyenek az emberek.

Te is egyél még egy utolsó nagyot!

(Forrás: Magyar Turizmus Zrt., fotó: publicradio)