Jump to content

Varázslatos krétavilágok az aszfalton

2015. 01. 29. 11:09

Biliárdozó békák, az avart az aszfalt réseibe besöprő zöld manó, a padot mohón behabzsoló sárkány és még sok egyéb bűbájos kép színesíti az amerikai Ann Arbor városának utcáit a járókelők legnagyobb örömére.

David Zinn, a tehetséges grafikus nem vászonra, hanem aszfaltra festi meg egyszerre bűbájos és humoros képeit, így a nagyközönség is élvezheti a műalkotásait –amíg el nem mossa őket az eső. A művészt azonban cseppet sem zavarja alkotásainak múlandósága:

-Így legalább az emberek megélik azt az élményt, hogy valaki rászánta az időt, hogy valami teljesen céltalan, de örömteli dolgot hozzon létre. –magyarázza a Michigani egyetem hallgatója.

Zinn szülővárosának, Ann Arbornak az utcáit teszi színesebbé és egy fokkal vidámabbá részletgazdag krétarajzaival, ahol teljesen legális dolog az aszfalt ilyesfajta feldíszítése. Meglepő, de nem mindenütt élveznek az utcai művészek ekkora szabadságot Amerikában. (Ahogy szánkózni sem lehet mindenütt, mint arról korábban már beszámoltunk.)

Zinn képei bizonyos szögből nézve három dimenziósak lesznek, azaz kiválnak a síkból, így olyanok, mintha valódi mókusok gyűjtögetnének mogyorót az utca lépcsőin.

Hogy a sétáló néző számára megjelenjen a kép, Zinnek az ő szemszögéből, azaz kissé eltávolodva kell létrehoznia a képeket. Ezért a gyerekek által is használt krétákat egy hosszú bambuszrúd végére erősíti, és úgy rajzolja meg az aszfaltra képeit.

(Képek: Zinnart, theblaze.com)