Jump to content

A tavalyi év legtrendibb épületei

2015. 01. 26. 17:23

2014-et nehéz lehet majd felülmúlni, hiszen már-már mérföldkőnek számít az építészet tekintetében. Tavaly rengeteg csodás épület született, ezekből szemezgettünk!

Szivárvány kápolna

A fent látható Szivárvány kápolna a vietnámi Ho Si Minh városban található, és minden bizonnyal hiánypótló alkotás. A régió ugyanis szűkölködik a közösségi terekben, kevés hely van, ahol kiállításokat, esküvőket vagy akár konferenciákat lehet tartani. Ez a színes csoda a Világ Építészeti Fesztiválján 2014-ben elnyerte az „év épülete” címet.


 

Szabad Sajtó emlékmű

Az üveg emlékmű megalkotói a szabad sajtó előtt tisztelegnek ily módon. Az építmény Brazíliában található, és Gustavo Penna Arquiteto építész vezetésével készült.


Yalikavak Marina komplexum

Gondoltátok volna, hogy ez egy bevásárlóközpont? Méghozzá jellemzően a felső középosztály részére épült, Törökország dél-nyugati részén.


Alcácer do Sal

Ez tulajdonképpen egy idősek otthona, amit Fernando Guerra álmodott meg Portugáliában. Elmondása szerint az épület kialakítása kedvez a közösségek kialakulásának, és mivel funkcióját tekintve félúton van a kórház és a hotel között, egyszerre biztosít magánszférát és nyújt közösségi élményt.


 

Guruló otthonok

Ezeket a „guruló” házakat Litvániában csodálhatjuk meg. Úgy alakították ki őket, hogy a tér maximálisan kihasználható legyen, ugyanakkor a lehető legtöbb fényt engedje be.

 

Fotó: World Architecture Festival, www.huffingtonpost.com