Jump to content

A világ legnagyobb fotója az űrről

2015. 01. 20. 15:47

A Hubble Űrteleszkóp elkészítette a világ valaha volt legnagyobb felbontású és méretű fényképét, mely nemes egyszerűséggel az Androméda Galaxist ábrázolja, ami 2 és fél millió fényévre található Földünktől.

A legrészletesebb felbontású fotót 2015. január 5-én készítette a teleszkóp, mely a NASA honlapján tekinthető meg.

Elképesztő adatai vannak: 69 536 x 22 236 pixel felbontású, összesen másfél milliárd pixelből áll, maga a fotó pedig több, mint 4,3 gigabájtnyi helyet igényel, ha tárolni akarjuk. A felvételt nagyítva hihetetlen részletességgel figyelhető meg legközelebbi galaxis-szomszédunk.

A NASA tájékoztatása szerint a fotón több, mint 100 millió csillag fért el, készítése során a teleszkóp 7398-szor exponált, hogy összerakja ezt a hatalmas fotómozaikot. 

Idén április 24-én lesz 25 éve, hogy útjára engedte a NASA a Hubble Űrteleszkópot, mely az egyik legismertebb csillagászati műhold. Pályafutása alatt számtalan meghibásodás érte, azonban mindezek ellenére is remekül szuperál a mai napig, ezt pedig a NASA által közölt legújabb fotók is bizonyítják.

Az alábbi fotók közül a felsőn halványan pirossal van bekarikázva az Androméda galaxis, alatta pedig ennek a galaxisnak a gigapixeles nagyítása látható - persze itt kisebb méretben.

 

(Forrás és fotók: NASA, cnn)