Jump to content

Melbourne, az élhető város

2015. 01. 02. 12:18

2013-ban a világ legélhetőbb városának választották Ausztrália egyik legnagyobb és legszeretettebb városát, Melbourne-t. A cím jogosságáról magunk is meggyőződhetünk az alábbi látványos time lapse videó segítségével.

Victoria állam fővárosa az Economist Intelligence Unit rangsorában érte el 2013-ban a csúcsot, mely a világ leginkább élhető nagyvárosait gyűjtötte sorrendbe.

A csaknem 4 milliós város felhőkaroclói ne rettentsenek el senkit, az üzleti negyedet leszámítva Melbourne ugyanis egy modern kisváros képére emlékeztet, fantasztikus energiával, lendülettel, rengeteg vízzel és zölddel, mediterrán életérzéssel és élhető közlekedési feltételekkel.

A város 4 részre bontható. Üzleti központja a Collins street, itt találhatók a bevásárlóközpontok, keletre a parlamenti negyed, déli részen a művészek „otthona”, illetve a Swanston Street negyed, ahol a városháza, és más jelentős középület található. Innen a gépjárműforgalom is ki van tiltva. Mindezt igazán széppé a sok park és kert teszi, amelyek jelentős területeket foglalnak el a város központjában is.

A város egész évben kínál kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz különböző programokat. Melbourne Ausztrália művészeti központja, itt tartják a Nemzetközi Művészeti fesztivált és a Moombát is.

Minden év januárjában, a forró ausztrál nyár közepén rendezik meg a tenisz egyik legfontosabb versenyét, az év első Grand Slam tornáját, az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságot, melynek a Melbourne Park ad otthont. Az itt található 15 ezres Rod Laver Aréna a teniszmeccseken kívül a világ legjobb koncertjeinek is helyszíne.

A Központi Üzleti Negyed valóságos kánaán lehet azok számára, akik vásárolni szeretnének. Itt megtalálhatók a város legjobb árkádjai és malljai. Ezek közül kiemelten jó a Bourke Street Mall, a Myer Melbourne, a Daimaru vagy a David Jones. Úgy a belvárosban, mint a külsőbb kerületekben kiépültek a bevásárlóutcák, ahol szintén bármit megtalál a vásárló. Melbourne-ben számtalan piac működik, amik közül talán kiemelhető a Camberwell negyedben található "alig" használtcikk piac.

Melbourne azon kevés ausztrál nagyvárosok közé tartozik, amely a kiépített tömegközlekedési eszközei mellett megengedheti magának az autós közlekedést is. Széles autóutak, modern autópályák teszik lehetővé a zavartalan gépjárműforgalmat, és mivel sík területen fekszik a város, nagyon sokan kerékpárral közlekednek.
Nem csoda, hogy emiatt is a világ legélhetőbb nagyvárosai közé tartozik.


 

(Forrás: wikipedia, index2)