Jump to content

Szellemvárosok a világ körül

2014. 12. 18. 11:15

A világ hétmilliárd lakosa mellett nem gondolnánk, hogy maradhatott akár egy talpalatnyi föld is, amit lakói végleg elhagytak. A szellemvárosok ma már csak katasztrófaturisták kedvelt célpontjai.

-Kolmanskop, Namibia:

Kolmanskop szellemvárosát Namíbia déli részén a Namib-sivatagban a korai 1900-as évek gyémántkereskedelmének fellendülésével párhuzamosan alapították. A történet szerint Zakariás Lewala vasúti munkás, miközben épp a homokot igyekezett eltakarítani a sínekről, észrevett a földön egy ragyogó gyémántot. A kincs híre hamar elterjedt, hamarosan temérdek ember lepte el a környéket a hirtelen meggazdagodás reményében. Nem telt bele sok idő, a sivatagból hamarosan nyüzsgő városka nőtt ki kórházzal, iskolával, bálteremmel, gyárral és kaszinóval együtt. Az első világháború kirobbanásával, illetve egy másik gyémántlelőhely felfedezésével a város azonban hamar lakatlanná vált. Az egykor kivételesen gazdag bányászvárost manapság csak a szellemvárosra kíváncsi turisták látogatják.

-Kína víz alatti városa:

Shi Cheng, azaz az Oroszlánváros 1959-ben süllyedt el a Quiandao tó alatt, amikor is a kínai kormány egy új vízierőmű megépítése mellett döntött. Mivel a víz alatt védve van a szél, az eső és a nap pusztító hatásától, viszonylag jó állapotban megmaradt a 1400 éves ’kínai Atlantisz’, mely manapság búvárok és régészek népszerű célpontja. Közel másfél évezreddel ezelőtt ugyanis Shi Cheng fontos politikai, kultúrális és gazdasági központ volt.

-Hotel del Salto, Kolumbia:

A Bogota folyó egyik hatalmas vízesése mellé 1928-ban épített szálloda sokáig kedvelt pihenőhelye volt a környéken utazóknak. Ám ahogy a folyó egyre szennyezettebbé vált, úgy tünedeztek el a turisták is a környékről, míg végül az 1990-es években a szálloda végleg be nem zárta kapuit. Sokan úgy hiszik, a Hotel Del Salto termeit és szobáit kísértetek lakják, aminek részben oka lehet hogy a közelben található vízesést többen választották már öngyilkosságuk helyszínéül. A szállodát 2012-ben felújjították és múzeummá alakították át.

-Beelitz-szanatórium, Németország:

Az 1898-ban épült katonai kórházat eleinte tébécés betegek számára hozták létre, de később itt ápolták Adolf Hitlert is, amikor megsérült 1916-ban. Az 1920-as években tovább bővítették az épületet, ami így már több ezer beteget is el tudott látni, de helyt adott egy hentesüzletnek, étteremnek, pékségnek és sörözőnek is. A második világháború után szovjet katonákat ápoltak a hatalmas épületkomplexumban, ám amikor azok 1994-ben kivonultak a területről, az épület örökre elhagyatottá vált. A szellemváros sokak fantáziáját megmozgatta, itt forgatták A zongorista és a Valkűr című filmeket, illetve a Rammstein egyik klippjét is.

(Képek: lugaresesquecidos.com.br, news.xinhuanet.com)