Jump to content

A világ legmeredekebb utcája

2014. 12. 18. 20:00

Új-Zéland déli részén található a város, Dunedin, ahol a világ legmeredekebb utcája, a Baldwin street található. Itt lakni felér egy edzéssel!

Az utca mindössze alig 350 méter, viszont rekordot döntött meredekségét tekintve. San Francisco-ban látni még hasonló utakat, de az új-zélandi csúcstartó.

Története a 19. századig nyúlik vissza, és William Baldwin a régió kancellárja és újságalapító volt a névadója. A Baldwin street ráadásul zsákutca, így az autósoknak különösen mérlegelni kell, hogy hová hajtanak be.


Fotó: gibler_man/Creative Commons

A szokatlan terep adottságainak köszönhetően több esemény helyszínéül szolgál. Minden nyáron futóversenyt rendeznek az utcában, amit a lejtő miatt sokkal nehezebb teljesíteni. Az esemény évente több száz embert vonz, az eddigi rekord pedig 1 perc 56 másodperc.


Fotó: Andy king50/Creative Commons

Sajnos az utcában több tragikus eset is történt, 2001-ben például egy 19 éves egyetemista lelte halálát, amikor egy szeméttárolóban szeretett volna legurulni. A játéknak indult ötlet viszont tragikus véget ért, a konténer összeütközött egy autóval és a fiatal lány szörnyethalt.


 

Forrás, fotó: kiwiscots.blogspot.com, www.slate.com