Jump to content

A világ 10 legszebb tűzhányója

2014. 12. 17. 18:36

A vulkánok félelmetes, mitikus helyek. Kiismerhetetlenek, rejtélyesek és veszélyesek. Na és persze szebbnél szebbek... A Föld 10 lenyűgöző vulkánhegye egy helyen!

1. Maelifell, Izland

Myrdalsjökull gleccserének csücskén fekszik ez a vulkánhegy, melyet zöld moha borít. A hegyet viszont fekete megkövült láva veszi körbe, egészen szürreális látványt nyújtva.

2. Etna, Szicília

Európa egyik legismertebb és legkedveltebb vulkánja, melyről már Virgilius is írt, és ahova görög mitológia szerint a Küklópszokat temették. Az Etna a mai napig aktív, évente néhányszor kitör, füstöl és lávát pöfékel. Ennek ellenére látogatható, de egy napot szánjunk a kirándulásra. 

3. Kilimandzsáró, Tanzánia

Profi és hobbi hegymászók egyik kedvelt vulkánhegye, évente 35 ezer hegymászó veselkedik neki. Nem nehéz feljutni a csúcsra, amatőrök is kipróbálhatják, ám csaknem 6000 méteres magassága miatt így is nagy kihívás.

4. Bromo és Semeru, Kelet-Jáva, Indonézia

A vulkántestvérek együtt földöntúli látványt nyújtanak. Mindkét vulkán aktív, a Bromo folyamatosan füstöl is. Fantasztikus kirándulásokat tehetünk a kráterekhez, a helyiek pedig minden augusztusban egy hindu ünnep kapcsán zarándokolnak el a csúcsra, hogy ott ételt és virágokat mutassanak be áldozatként.

5. Arenal, Costa Rica

Aktív vulkán, de utoljára 1968-ban tört ki, viszont a mai napig lelkesen pöfékel. A vulkánt körülvevő Nemzeti Park fantasztikus természeti élményeket kínál.

6. Popocatépetl, Mexikó

Gimnáziumi földrajzórák kedvelt tananyaga a dallamos nevű vulkán, mely Mexikó legaktívabb tűzhányója. Szerzetesek a 16. században kolostort építettek az oldalába, mely az UNESCO Világörökség része. A neve Füstölgő Hegyet jelent.



7. Mount Saint Helens, Washington, USA

A vulkán 1980-as kitörése a legpusztítóbb vulkánkitörés volt az Egyesült Államokban. A Seattle-től mindössze 150 kilométerre lévő hegy többeket megölt, majdnem 300 kilométernyi autóutat tett tönkre, és lerepült a tölcsére is. Békésebb napjain azonban népszerű síparadicsom.

8. Mayon, Fülöp-szigetek

Klasszikusan szimmetrikus, gyönyörű formájú vulkán, ám rendszeresen kitör. 2013-as kitörése 500 méterrel a csúcs felett kialakított egy hamufelhőt, és megölt öt hegymászót.

9. Fuji, Japán

Japán egyik szimbóluma, a varázslatos hegyet pedig az év nagy részében hótakaró borítja. A japánok és a hegymászók kedvelt kirándulóhelye, hiszen számtalan egyszerű hegyi szállás és vendéglátóegység várja a vulkán kedvelőket.

10. Mauna Lua, Hawaii

A Föld legeslegnagyobb vulkánja, ha a víz alatti és a tengerszint feletti méreteit összevonjuk, több, mint 9000 méter magas! Itt lehet érezni a tűzhányók igazi erejét, hiszen az egész sziget vulkáni eredetű, és a mai napig aktív, így a tengerparti paradicsom veszélyben van.

(Fotók: Mario Fagone, Barbara Jones, Ghizzi Panizza, Garciaferro Rubio, Edwin Martinez, Natasha Pnini, Tom Kualii)