Jump to content

Barlanghotel Dél-Olaszországban

2014. 12. 10. 15:30

Matera varázslatos és misztikus városa amúgy is megér egy látogatást a Dél-Olaszországban járók számára, a város kőbarlangjaiban kialakított szálloda pedig ideális hely, ha valami különlegeset és egyedit szeretnénk átélni.

Matera Basilicata tartományban, az olasz csizma talpánál található kis hegyi városka, melynek nevezetessége a Sassi di Matera, a történelmi központot alkotó barlanglakásokból álló negyedek komplexuma, amely 1993 óta az UNESCO Világörökségének részét képezi.

A már az őskorban lakott barlanglabirintusokban még a 20. század 50-es éveiben is éltek emberek áram és víz nélkül, rettenetes higiéniai körülmények között. Ez volt Olaszország egyik legnagyobb nyomornegyede. Lakosainak a város modern városnegyedeibe való áttelepítése után a barlangváros állapota leromlott, mígnem a 80-as években az olasz kormány programot indított megmentésére.
A manapság is különleges hangulatú, ősréginek tűnő szinte lakatlan barlanglakások között újítottak fel és építettek át néhányat csodálatosan elegnás, mégis rusztikus hangulatú szállodává.

A Sextantio Le Grotte delle Cvita vendégei autentikus barlang szobákban lakhatnak, melyek ablakai a bizánci tetőkre és a városra néznek. A szobákban szinte kézzel fogható a múlt: boltívek, magas falak, macskaköves padlók és minimalista berendezés segíti a történelmi élményt mélyíteni.

A reggelit egy 13. századi barlangkápolnából átalakított helyiségben tálalják fel, miközben ott tartózkodásunk ideje alatt mégsem érezzük magunkat rosszul, hiszen valójában egy kényelmes, minden igényt kielégítő hotelről van szó.

Érdemes kipróbálni, és bejárni Basilicata szebbnél szebb ősi városait!

(Fotók: Sextantio Le Grotte Della Civita)