Jump to content

Országos Mikulás Fesztivál

2014. 11. 27. 13:37

Hol is lehetne méltóbban megrendezni az Országos Mikulás Fesztivált, mint Nagykarácsony településen? Varázslatos programok, a magyar Mikulás és megannyi élmény kicsiknek és nagyoknak november utolsó és december első hétvégéjén!

A Mikulás Házában, Nagykarácsonyban, Országos Mikulás Fesztivál várja a látogatókat. A fesztivál ideje alatt a dolgozószobájában kereshetik fel a látogatók a Mikulást. Nagykarácsonyban a Petőfi Sándor utcában találkozhatnak vele a gyerekek, és számos programon vehetnek részt.

Kiemelt programok

november 30. (vasárnap) 11:00
Téli Alma – Alma együttes koncertje

ALMA NAPOK Mikulásfalván
november 29-30.

november 29.
Magyar Színház: ALMAszósz

december  7. (vasárnap)
Kaláka együttes betlehemes koncertje

hétvégenként Mono Manó Zenekar koncertek



HELYSZÍNEK:

Mikulásház

Mikulásfalva az érzelmek, a vágyak és a kívánságok csodás birodalma. Hiszen ki más ismerné jobban az álmainkat, mint maga a Nagyszakállú Mikulás? Azonban azok a gyerekek és gyereklelkű felnőttek, akik nem biztosak benne, hogy a Mikulás pontosan tudja a kívánságaikat, személyesen látogathatják meg a dolgozószobájában és az ölében ülve suttoghatják a fülébe.

A Mikulásház a mesefalu központi helyszíne, ahová évente több tízezer levél érkezik a kívánságok listájával, ezek egy része is megtekinthető itt.

Udvar

A Mikulásház udvarán áll a Jóság kútja, amelybe Kicsik és Nagyok egyaránt belesuttoghatják apró csínytevéseiket, hogy mindazt otthagyva, már jó gyerekként igenis méltó várományosai legyenek a Mikulás ajándékának.

Kipróbálhatjuk az Ajándékládikákat, melyeken keresztül az egyesek által megunt, mások által viszont még értékesnek ítélt ajándékok cserélnek gazdát.

Az udvaron megtaláljuk továbbá a Csodaszánt, amit ki is próbálhatunk, valamint a Szánhúzó Szarvasokat, akik nélkül a legendás Mikulás mese semmivé válna, hisz kiknek a segítségével jutnának el egy éjszaka alatt a Föld összes gyermekéhez az ajándékok, ha nem az övékével.

Mini Állatkert és a Szarvasok Kertje

Itt találkozhatsz a Mikulás csodálatos Szánhúzó Szarvasaival, akik egy éjszaka alatt elrepítik a Mikulás szánját a világ összes gyermekéhez.

 

A mini állatkertben nyuszikák, sünik és más házi állatok várják a látogatókat!
Az állatokat simogatni, megfelelő zoo csemegével etetni lehet!

Mesterségek Utcája, mézeskalács kiállítás és állatsimogató

 

A Mikulásház mellett várja a látogatókat a Falusi Élet Kertje, ahol a vidéki élet hétköznapjaiból, hagyományaiból és ízeiből kaphatnak kóstolót a vendégek. Mini kiállítással, egy tisztaszobával és egy teremben a nagykarácsonyi kézművesek munkáival találkozhatunk. Bekukkanthatunk a kovács- és a mézeskalács műhelybe, ahol a sütés, díszítés mesterségének csínyját-bínját is elsajátíthatják az érdeklődők, a mézeskalács kóstolóról nem is beszélve.

Kézműves bolt, Kemencés Kuckó, állatsimogató, kültéri játékok, Karácsonyfa vásár és még a végére sem értünk a Falusi Élet Kert által kínált lehetőségeknek.

A csoportokat játékos feladatokkal is várják, népi játékok és quiz kerül terítékre a Mikulás mesékből.

A nyertesek nem csak a bölcsesség örömével, hanem egy-egy kis mézeskalács Mikulással is gazdagabbak lesznek.

Játszóház

Egy kellemes hangulatú, barátságos, nagy belső térrel rendelkező, kreatív fajátékokkal berendezett és óriási játszószőnyeggel borított helyszín. A fesztivál teljes időtartama alatt kézműves-foglalkoztató keretében adventi díszeket, formákat – csuhéangyal, toboz manó, képeslap - készíthetnek a látogatók, emellett pedig népi játékok is segítenek az ünnepekre hangolódásban. A Játszóházban színpadi programok – koncertek, bábjátékok - is színesítik a Mikulásfalva által kínált lehetőségek palettáját.

Megyék Karácsonyfái

Érdekességet ígérnek a Megyék Karácsonyfái is, amelyeken az adott régióból érkező gyerekek otthonról hozott, illetve a helyszínen készített karácsonyi díszeket helyezhetnek el, hogy december 21-én, Mikulásfalva zárónapján mind a 19 fenyőfa csodálatos pompájában tündökölhessen.

Szeretetposta

A kezdeményezés alapja a Szeretetposta volt, mikor is az adventi levelek tízezer szám érkeztek a Magyar Posta jóvoltából Nagykarácsony településen keresztül, hogy adventi bélyegzővel ellátva repítsék tovább a jókívánságokat.  Az adventi időszakban feladott küldeményeknél az ügyfelek az ország minden postáján kérhetik az úgynevezett „Karácsonyi Posta” jelzőt, amely annyit jelent, hogy a képeslapokat, leveleket a Posta Nagykarácsonyba továbbítja, ahol hetente változó grafikájú, díszes bélyegzőlenyomattal látják el a küldeményeket.

Betlehem

Nagykarácsony szabadtéri Betleheme is kellemes helyszín, amely gyönyörű, ember nagyságú, varrott ruhás bábokkal várja az érdeklődőket.

Adventi Vásár

Advent első vasárnapján nyitja meg kapuit a mesterek portékáit felvonultató Adventi vásár, mely különféle kézzel készített meglepetésekkel és érdekességekkel várja a látogatókat. A szegfűszeggel és fahéjjal megbolondított forralt bor illata természetesen elmaradhatatlan elem.

 

 

(Forrás: Országos Mikulás Fesztivál honlapja, fotó: fesztivalkorkep.com))