Jump to content

Rómában, mint a rómaiak

2014. 11. 17. 11:13

Ahogy beköszönt nálunk a hideg ősz és tél, kísértést érezhetünk, hogy melegebb tájak felé vegyük az irányt, legalább egy hosszú hétvége erejéig. Nem kell egészen a Thaiföldig elzarándokolnunk, ha egy kis napfényre vágyunk, hiszen Olaszországban, Rómában nappal még decemberben sincs kevesebb a kellemes 9-13 Celsius foknál, miközben akár hat órán át is süthet ránk a nap.

Hogy biztosan jól érezzük magunkat az olasz fővárosban, érdemes néhány dolgot figyelembe venni.

-Olaszországban nem általános, hogy mindenki jól beszélne angolul, ezért ha nem is tanuljuk meg tökéletesen a helyi nyelvet utazás előtt, azért pár szót érdemes elsajátítani olaszul még a repülőút során. Bár igen elterjedt a laza ’Ciao!’ megszólítás, mégis inkább azt javasoljuk, hogy ha hivatalosabb helyre, szállodába, hotelbe, étterembe lépünk be, inkább az udvarias ’Buongiorno!’ köszöntéssel éljünk, délutántól a ’Buona sera’ dukál, este pedig a ’Buonanotte’. Búcsúzáskor használjuk az ’Arrivederci’ kifejezést, ha megköszönünk valamit, azt a ’Grazie’-val tegyük.

-Az olaszok nem nagyon távolságtartóak, ezért nőként adhatunk üdvözléskor puszit ismerősöknek, a férfiak azonban csak akkor puszikodnak, ha igen közeli barátai egymásnak.

-Főképp a fővárosban az olaszok nagyon büszkék válogatott, elegáns, csinos megjelenésükre, finom ruháikra. Ha nem akarunk nagyon kilógni a sorból, érdemes utazás előtt néhány jobb darabot is elcsomagolnunk a bőröndbe. Ha viszont nem akarnánk új, dekoratívabb göncökre beruházni az utazás előtt, feltétlenül vigyünk magunkkal egy napszemüveget a könnyebb asszimilálódás végett, de egy stílusos kendő, vagy sál is sokat dobhat megjelenésünkön! Az olaszok ugyan semmi kivetnivalót nem látnak a farmernadrágban, de ez esetben is inkább az eleganciára teszik a hangsúlyt, így Rómában a szakadt, koptatott farmerek nem túlságosan illendőek. Ugyanez vonatkozik a tornacipőkre, gumi papucsokra és flipflopokra: hiába lenne kényelmesebb ezekben slattyogni a macskakövekkel kirakott utcákon, inkább vigyünk magunkkal a városnézére egy komfortos, ámde csinos lábbelit.

-A közlekedés nem a legegyszerűbb Rómában, hagyjuk magunknak elég időt, hogy átérjünk egyik helyről a másikra. Ha nagyon késésben lennénk, a leggyorsabb módja az utazásnak, ha beugrunk valamelyikébe a taxidrosztokon várakozó fehér járművek közül. A tömegközlekedési járműveken pedig igyekezzünk nem elállni az ajtókat, mivel sok járaton nem hagynak elég időt az utasoknak a fel- és leszállásra.

-A rómaiak melegszívű, vendégszerető, barátságos emberek, ezért mindig szánjunk rá egy kis időt, hogy röviden elcseveghessünk a taxisofőrrel, a pincérrel, a szállodai recepcióssal, vagy a zöldségessel.

(Condé Nast Traveller, kép: redbubble.com)