Jump to content

Szokatlan elhelyezkedésű éttermek

2014. 11. 13. 11:33

Az emberiség találékonyságának köszönhetően nem csak unalmas vendéglőkben lakhatunk jól, de bizony meglátogathatunk olyan éttermeket is, amelyeket a fák lombjai között, az óceán mélyén, jégbe faragva, vagy egy barlangba dugva hoztak létre.

A Maldív-szigeteken található az az étterem, ami az Indiai óceán felszíne alatt helyezkedik el. Üvegfala, melyen keresztül a vacsorázó közönség a vízben úszkáló halakat, cápákat, rájákat és a környezetükben lévő színes korallokat nézegetheti, nem kevesebb, mint 5 millió amerikai dollárba került.

Ha nem ódzkodunk a hidegtől, akkor irány a Lumilinna hókastély épülete Finnországban! Itt a felszolgált ételt ugyan melegen kapjuk, az étterem belsejében azonban rendszerint mínusz 5 foknál nincsen melegebb, úgyhogy ruhatárra minden bizonnyal itt nincsen szükség. Január és április között látogathatunk csak ide, a tavaszi meleg beköszöntével ugyanis, amikor a hőmérő higanyszála -8 Celsius fok fölé kúszik, a kastély elolvad, hogy aztán újraépítsék a következő télen.

Thaiföldön megtehetjük, hogy követve elődeink példáját, a fán fogyasztjuk el az ebédünket. A lombkorona között üldögélve körbevesz bennünket a gyönyörű, türkizkék óceán, tériszonnyal küzdőknek azonban nem ajánljuk a Pod Koh Kood látogatását.

Zanzibárban egy méretes kő tetejére építették azt az éttermet, ami egykor halászok pihenőhelye volt, manapság azonban varázslatos halvacsorákat fogyaszthatunk itt, ahol az étel egészen frissen érkezik, egyenesen a mellettünk elterülő tengerből. Apály idején a vendégek gyalog is megközelíthetik a vendéglőt, dagálykor viszont csónakkal fuvarozzák az éhes közönséget.

Ha nem szenvedünk erős klausztrofóbiától, akkor mindenképp érdemes kipróbálni az olaszországi Grotta Palazzese éttermet, melynek egy hatalmas barlang ad otthont már a 18. század óta.

Hollandiában Gert Jan Hagemen Michelin-csillagos sztárséf mentett meg egy üvegházat a pusztulástól, hogy aztán az üvegfalú építmény adjon otthont éttermének 2001 óta. Az ételek számos alapanyaga a kertből és az üvegházból kerül a konyhára természetesen. 

(Condé Nast Traveller, kép:travelvivi.com )