Jump to content

Miért használnak Ázsiában evőpálcikát?

2014. 11. 10. 11:17

Számunkra sokszor bizony kihívásokat rejteget, ha egy kínai étteremben, vagy sushi bárban a tányérunk mellé nem kapunk kést és villát, csupán két szép evőpálcikát, Kínában azonban már körülbelül négy-öt évezrede használják e praktikus evőeszközt.

Kínában több ezer éve van forgalomban evőpálcika a konyhákban, habár kezdetekben még csak a főzéshez alkalmazták a többnyire faágakból álló pálcákat, a segítségükkel ugyanis gyorsan bele lehetett nyúlni a forró olajjal, vagy vízzel teli fazekakba, hogy kivegyenek egy-egy darabka húst. Evőeszköz gyanánt Kínában a tudósok becslése alapján csak az 5. században kezdték el alkalmazni. Egy évszázaddal később pedig az evőpálcikák meghódították Ázsia többi részét, Japánt, Koreát és Vietnámot is.

Mivel a kínai konyhában a húsokat és zöldségeket apróbb kockákra vágva főzik-sütik meg, az evőpálcika praktikus megoldás ezek gyors bekapkodására. Ráadásul a pálcák előállítása igen gyors, egyszerű és olcsó is.

A másik ok, amiért ebben a régióban az evőpálcikák terjedtek el a vegetáriánus Kunfuciusz tanításához köthetők, aki szerint nem alkalmazhatunk olyan erőszakos eszközöket az asztalnál, mint a kés. Éppen ez áll a pálcikák tompa végének hátterében is, nagy udvariatlanságnak számít tehát, ha valaki a pálca végére tűzi fel a falatot, ahogy azt a villával tenné.

Míg az evőpálcikákat többnyire olcsó bambuszból készítették, idővel elterjedtek Kínában az ezüst étkészletek is, hogy megakadályozzák az ételmérgezést. Úgy vélték ugyanis (tévesen), hogy az ezüst feketévé színeződik, ha életveszélyes vegyülettel érintkezik.

Az evőpálcikával való táplálkozásnak ugyanúgy megvannak a maga illemszabályai, mint nálunk a késnek és a villának. Ahogy nálunk is tennék, ha eszünkbe jutna a kés hegyével piszkálni a fogsorunkat étkezés közben, Kínában is nagyon csúnyán néznek az emberre, ha az a pálcikáját beledöfi az ételbe, vagy arra használja fel, hogy kikotorja magának a finomabb falatokat a tálból. Ez utóbbi már csak azért is kerülendő, mert a babona szerint az illetlen turkáló vacsoravendég ezzel a saját sírját ássa meg...

A pálcikákat a tányér szélére ütögetni sem ildomos, így ugyanis a koldusok kéregetnek az utcán. A gyerekeknek is hamar meg kell tanulniuk az evőpálcikák elegáns és kultúrált használatát, hogy szó ne érje a ház elejét. Végül még annyit érdemes megjegyezni, hogy a pálcikákat nem szabad sem rágókának, sem nyalókának használni, vagy a szánkban szopogatni elgondolkodva, amíg ételt választunk.

(Today I found out, kép:onegreenplanet.org )