Jump to content

A világ legjobb street food városai - 2. rész

2014. 11. 04. 10:12

Egy külföldi várost sokféle módon megismerhetünk. Kultúra és a történelem, építészet, emberek, a hangulat vagy fekvés alapján is bele lehet szeretni egy településbe, a gasztronómia pedig az egyik legfontosabb tájékozódási pont. A város életébe való legmélyebb betekintést azonban az utcai étkezési szokások nyújtják.

A Forbes magazin által összegyűjtött 10 legjobb street food város közül ötöt már megismerhettünk. Jöjjön öt másik egzotikusan színes település, ahol az utcai árusoknál fejedelmi lakomában részesülhetünk!

1. Palermo, Olaszország

Az olaszok szeretik megadni a módját az étkezésnek. Szicília fővárosában azonban más a helyzet. Palermo néhány, már szinte lakatlan negyedében élénk piacélet folyik napközben: utcákon át színes, élénk forgatag szippant magába. Éjjel megváltozik a város képe: előbújik a több száz utcai árus, és grillezett polipot, arancinit (bundás-húsos rizsgombócot), panellét (resztelt májas szendvicset), crocchét (krumpligolyót) és megannyi finomságot kínál a késő hajnalig bulizó fiataloknak - minden nap! Egy éjszaka Palermóban és megváltozik a bulizásról kialakult képed!



2. Marrakes, Marokkó


Marrakes óvárosa, a Medina a világ egyik legszínesebb helye. Nem csak a nagy tálakban csurig töltött színes olívabogyóktól és a megannyi élénk fűszernövénytől, hanem azért is, mert Djemaa el Fna főterén több, mint 100 utcai árus kínálja fapultjain a jobbnál jobb, egzotikus marokkói falatokat. Próbálj ki bármit, biztosan nem fogsz csalódni.

3. Penang, Malajzia

A maláj félsziget északnyugati részén fekvő település Georgetown negyedében érdemes felkeresni Little Indiát és Chinatownt. Az önmagában is zseniális kínai ás indiai utcai konyha itt megfűszereződik a helyiek ízeivel és sajátságos receptjeivel. Érdemes kipróbálni a char koay teow-t (ami egy sült rizstészta) vagy az assam laksa hallevest, és rögtön megértjük, hogy miért is olyan népszerű az ásiai konyha szerte a világon.

4. Szingapúr

Szingapúr persze önmagában is megér egy látogatást, de az utcai árusok falatjai mindent visznek. Itt is a maláj, indiai és kínai népek keveredéséből alakult ki egy igazán összeforrott és sehol nem utánozható ízvilág, mely leginkább a street food mennyei ételei között érződik. A hatalmas piacon próbáld ki a Hainan csirkét vagy kókuszlekvárral töltött kaya szendvicset!



5. Bangkok, Thaiföld

Thaiföld beszippant, akkor is, ha nem ereszkedsz le a legmélyebb bugyraiba. Aki azonban igazi, autentikus és felejthetetlen ízélményekre vágyik, muszáj ezt is megtennie. Igaz, nem lesz nehéz dolga: a város számtalan pontján ütközhetünk bele a legjobb utcai árusokba. Egyél zöld papaya salátát, zöld currys csirkét és mangórizst. Nem fogsz csalódni!




(Fotók: forbes.com)