Jump to content

A világ legjobb street food városai - 1. rész

2014. 11. 03. 17:10

Egy külföldi várost sokféle módon megismerhetünk. Kultúra és a történelem, építészet, emberek, a hangulat vagy fekvés alapján is bele lehet szeretni egy településbe, a gasztronómia pedig az egyik legfontosabb tájékozódási pont. A város életébe való legmélyebb betekintést azonban az utcai étkezési szokások nyújtják.

A Forbes magazin összegyűjtötte a világ 10 legjobb street food városát Európától Észak-Afrikán át egészen Délkelet-Ázsiáig. Olyan városok, melyeknek kultúrájába, szokásaiba, hangulatába beférkőzött az utcai gasztronómia.

A street food, azaz az utcai árusok által kínált jobbnál jobb falatok egy városban nem csak turista csalogató látványosság, hanem az ott élők mindennapjainak, életvitelének szerves része, éppen ezért csak jó lehet.

Ha igazán jól és mélyen meg akarsz ismerni egy várost, ha szeretnél úgy élni, ahogy a helyiek, ne a szállodában étkezz, hanem menj ki az utcákra, és kérd azt, amit az otthoniak is kérnek. Ha nem érted, ne félj nyitni, ne félj az újdonságoktól. Ha nyitott vagy a világra és a gasztronómia területén ínyenc vagy, felejthetetlen és életre szóló élményekben lesz részed!

1. Ambergris Caye, Belize

Csak keresd a kikötőt. Ha szereted a tengeri herkentyűket, itt nem fogsz cslaódni. A hihetetlenül friss halak és rákok helyben kerülnek fogyasztásra, hiszen pillanatokon belül rittyentenek neked a halászok valami elelnállhatatlanul finom csemegét.

2. Brüsszel, Belgium

Az Európai Unió szélkhelyen nem véletlenül a gasztronómia fellegvára, hiszen jobbnál jobb éttermekbe futhatsz bele. Ám a helyiek a street foodra esküsznek: kóstold meg a különleges fűszerezésű majonézzel és ketchuppal kínált sültkrumplit, a papírzacskóban kapható kagylót, desszertként pedig tömj be egy porcukros-csokoládés gofrit...

3. Mexikóváros, Mexikó

A világ egyik legnagyobb városa, kizárt, hogy ne találj valami ínyedre valót. Az igazi persze az antojitos, azaz az utcán kapható étel. Kóstold meg az elotét (grillezett majonézes kukorica), a cotiját, ami csilis-lime-os sajt, de nem fogsz csalódni a tacókban sem, végül pedig jöhet a nagyszerű churros!

4. Isztambul, Törökország

Sokak szerint a gasztronómia fellegvára Isztambul. Elképzelhetetlenül sok étterem, büfé és piaci árus várja, hogy nála alkudj ki valami finomságot. Természetesen kötelező az eredeti döner kebab, de járd körbe a piacokat, próbáld ki a százféle mezét, azaz kis tálkákban kapható előételeket, vagy a friss tengeri herkentyűket Eminönü kikötőjében, a Galata-híd alatt, vagy az ázsiai kerületekben.

5. Ho Si Minh-város, Vietnám

A helyi ízek és a francia gyarmati hagyományokból származó fantasztikus konyha a város utcáin virágzik igazán. Próbáld ki a zseniálisan laktató Pho levest, a minden földi jóval megtöltött szendvicseket, és barnarizses ételeket, és soha nem akarsz majd éttermeben enni... 
 



Folytatjuk!

 

(Fotók: forbes.com)