Jump to content

A Halloween gyökere

2014. 10. 31. 12:04

A XIX. században bekövetkezett írországi krumplivész miatt Amerikába kivándorolt írek tették nemzeti ünneőpé a Halloweent az Egyesült Államokban. Tehát míg Európa kezdte elfeledni a mindenszentek előestéjének ünnepét, a Halloweent, addig az a tengerentúlon egyre népszerűbb lett.

A Halloween legfontosabb jelképe a töklámpás lett. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A legenda szerint a léha életéről híres furfangos kovács egyszer az ördögöt is megviccelte, és kicsikarta tőle az ígéretet, hogy halála után lelke nem kerül a pokolra. Ezt meg is kapta, ám arra nem gondolt, hogy ettől még a mennyországba nem kerül be. A mennyből és pokolból kirekesztett Jack az ördögtől mindössze egy széndarabot kapott kárpótlásul, hogy a sötétségben megrekedt szelleme láthassa az utat. Részeges Jack a szén darabot egy marharépába tette, és azzal világított. Ezzel a furcsa lámpással a kezében kóborol a földön azóta is.

A legendát átszövi a Halloween lényege: a holt lelkek ezen az éjszakán visszalátogatnak a földre, a halottak és az élők közötti határ elmosódik. Régebben a gyertyát marharépába helyezték, ma már a jóval látványosabb, kifaragott sütőtökbe teszik. A gyertya fénye megvilágítja a tökbe vájt arcot, így az kísértetnek tűnik. A régi hagyományt kissé kifacsarva nem a kint tartózkodó szellemeket szeretnénk ma már ezzel elijeszteni, hanem a házban bent tartózkodókat riogatjuk vele. Így az ablak elé kell felakasztani. A töklámpás mellett az ünnep fontos szimbólumai a macskák, denevérek és baglyok. Mindez szintén utal az ősök vallására, mert a kelták a macskákat halott embereknek tartották. Az ünnep uralkodó színe a narancssárga és a fekete. A sárga az érett gabonát és a gyümölcsöket képviseli, a fekete a mágia színe.

Amerikába Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat!, szabadon fordítva: „Cukor vagy bot!” („Cukrot vagy csínyt!”) kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. Elméletileg a szerencsétlen ajtónyitónak van lehetősége „botot” választani – a következményekkel együtt. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában általában baráti társaságban jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. Hiába igen fontos ünnep Amerikában a Halloween, a szülők egyre kevésbé engedik ki gyermeküket, mert félnek a várható következményektől. Az utóbbi időben ugyanis megnőtt Halloween-kor az eltűnt- és megölt gyermekek száma.

Országszerte rengeteg Halloween-programmal várják az érdeklődőket, csak kettő ízelítőül:

- Vörösmarty téri Halloween Fesztivál, Budapest

- Tökjó Fesztivál, Érd

(fotó: blog.citysoclializer.com)