Jump to content

120 éves a New York Palota és a világ legszebb kávéháza

2014. 10. 31. 11:32

Százhúsz éve, 1894. október 23-án nyílt meg Budapesten a New York Palota, földszintjén a híres kávéházzal, melyet nemrégiben a világ legszebb kávéházává választottak.

A palotát a New York Életbiztosító Társaság építtette 1892-től az Erzsébet körút-Dohány utca sarkán lévő telken. A négyemeletes, háromhomlokzatos, eklektikus stílusú saroképület Hauszmann Alajos tervei alapján, Korb Flóris és Giergl Kálmán közreműködésével készült, a kivitelező Pucher József volt.
A mennyezeti festményeket, az úgynevezett pannókat főként a muzsika és a képzőművészet témáiban készítette többek között Eisenhut Ferenc, Lotz Károly és Magyar-Mannheimer Gusztáv. A fáklyákat és a világítótesteket - tizennégy bronz faunalakot -, valamint a belső szobordíszeket Senyei Károly alkotta.

Az épület a körút egyik legelegánsabb és legismertebb épülete lett, a "Nyeho" néven is emlegetett kávéház az írók és a művészvilág legendás törzshelye lett. Itt volt a Nyugat szerkesztőinek-szerzőinek otthona, a Pesti Napló szerkesztőségének törzsasztala, a félelmetes kritikusok a "veseasztal" körül tanyáztak, a filmesek pedig a Dohány utcai karzaton és itt volt a képzőművészek "napközije" is.
A vidám társasági élet jellegzetes terméke volt a kávéházi humor, az anekdoták, legendák sokasága. (Egy ilyen szerint a megnyitó napján Molnár Ferencék a Dunába dobták a kulcsokat, hogy a kávéház éjjel-nappal nyitva legyen, ami csak azért nem valószínű, mert Molnár ekkor még csak tizenhat éves volt.)

A második világháborúban súlyosan megrongálódott épületet a háború után helyreállították, szobrait újrafaragták. Az emeleteken lapszerkesztőségek kaptak helyet, itt volt a Pallas Lap- és Könyvkiadó központja, de sportszerüzlet és IBUSZ-iroda is működött benne.
Az 1947-ben bezárt kávéház 1954-ben Hungária néven nyílt újra, majd reprezentatív étteremmé alakult. Műemléki helyreállítása 1975-ben készült el, 1990-ben visszakapta az eredeti New York Kávéház és Étterem nevet.

A New York Palota az 1990-es évek elején bezárt, az épületet egy évtizedig nem tudták értékesíteni. Végül 2001 februárjában az olasz Boscolo csoport vette meg, és a teljes felújítás után, földszintjén az egykori pompát idéző Budapesti New York Kávéházzal. A tervezők - Maurizio Papiri és Tihany D. Ádám - újragondolták az épületet, az eredmény stílusok luxusegyvelege lett: olasz reneszánsz, kissé túlzó eklektika és ultramodern szellemes olasz design bútorok. A fényűző pompa részei a bronzszobrok, a csodálatos virágkompozíciók, a márványborítás, a velencei és muránói csillárok, a szökőkút.

A szállodában 185 szoba van, a legkisebb 45 négyzetméteres, az elnöki lakosztály 350 négyzetméteres, és több étterem és konferenciaterem áll a vendégek rendelkezésére. A rekonstrukciót 2007-ben Europa Nostra medállal díjazták, ugyanebben az évben elnyerte a Budapesti Építészeti Nívódíjat is, 2013-ban pedig megkapta az év szállodája címet.

A New York Kávéház 2011-ben egy nemzetközi szavazáson elnyerte a Világ Legszebb Kávéháza címet. A régi idők hagyományait felelevenítve a kávéház 2011 óta irodalmi pályázatokat hirdet és bárzongorista-versenyeket rendez. Tavaly az addigi Irodalmi Páholy és a Színész Páholy egyesítésével indult el a New York Művész Páholy, Budapest egyik kulturális rendezvénysorozata.



(Forrás: MTI, fotók: Krisztián Bódis Photography, geocaching.com)