Jump to content

Október 23: ünnepségek itthon és szerte a világon

2014. 10. 23. 08:05

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulóját. A magyar történelem egyik leghősiesebb eseményéről természetesen egész Magyarország megemlékezik, ám a világ minden táján lehetőség nyílik arra, hogy mások is megismerjék a forradalom történetét.

Az állami ünnepségsorozat a Szabadság Napja címet kapta, Budapesten pedig gazdag programot kínál.

9:00 Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása a Kossuth téren
10:00 - 16:00: Lakossági programok: Parlamenti nyílt nap, ingyenes belépés a Terror Háza Múzeumba, filmvetítések a Corvin és a Tabán moziban, Családi nap a Hadtörténeti Múzeumban
10:00 - 17:00: '56-os séta a Magyar Rádió épületében 
10:00-től: Szabadtéri fotókiállítás a Széna téren 
17:00 - 19:00: Hobo koncert és fényfestés a Műegyetem előtti téren
19:00: Díszelőadás a Magyar Állami Operaházban

Mindemmellett világszerte megemlékezéseket tartanak október 23-án a magyar forradalom és szabadságharc emlékére.

A Varsói Magyar Kulturális Intézet a lengyel televízió közösen félórás dokumentumfilmet készít a magyar forradalomról. Emellett a krakkói nemzetközi könyvvásár idei díszvendége Magyarország lesz, az eseményen szintén megemlékeznek 1956-ról és annak lengyel vonatkozásairól.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ dokumentumfotó-kiállítással emlékezik meg az októberi eseményekről, a tárlat október 20. és november 7. között tekinthető meg az intézet galériájában.

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ Nádas László Munkácsy-díjas iparművész, formatervező, grafikus 1956 című képkiállításával emlékezik meg az eseményekről.

Az előző évekhez hasonlóan idén is közös megemlékezést tart Magyarország New York-i főkonzulátusa, a New York-i Magyar Ház és a Balassi Intézet október 23-án a főkonzulátus épületében. Az ünnepi beszédek és az állampolgársági eskü után színpadra áll Bretz Gábor operaénekes, aki jelenleg a New York-i Metropolitan Opera társulatában dolgozik. Emellett több zongoramű is felcsendül Hámos Júlia tolmácsolásában.

A Pekingi Magyar Kulturális Intézet az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére filmvetítést tart a kínai fővárosban élő magyar közösség számára október 24-én. A rendezvényen a közönség a Szabadság, szerelem című filmet is megtekintheti.

A moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban kedden beszélgetéssel egybekötött filmvetítést rendeznek, ahol Szilágyi Andor Mansfeld című filmjét mutatják be a közönségnek.

A Római Magyar Akadémia a nagykövetséggel együtt tart ünnepi koszorúzást október 22-én a római 56-os emlékműnél.

A Párizsi Magyar Intézetben szintén megemlékezést tartanak, emellett november 4-én délelőtt a Pére Lachaise temető 44. parcellájában ünnepi koszorúzást tartanak Nagy Imre és mártírtársai jelképes síremlékénél.

(Forrás: MTI, fotó: agnesfotok.blogspot.com)