Jump to content

5 nép, ahol a nők viselik a nadrágot

2014. 10. 13. 14:06

Van pár ország Földünkön, amelyekben mind a mai napig matriarchátus van, azaz a család, a csoport, vagy a törzs élén nők állnak. Hogy ez mennyiben jelent asszonyi uralmat a valóságban is, az esetenként igen eltérő lehet.

1.- Mosuo

Kína Szecsuán és Jünnan tartományaiban élő mosuo törzsben minden anyagi dolog női ágon öröklődik tovább. A mosuok nagy, kiterjedt családokban élnek, amelynek élén a matriarcha áll. Társadalmukban a nők hozzák az üzleti, a férfiak a politikai döntéseket. A gyerekek az anyai háznál nevelkednek és az anya nevét veszik fel. A nők nem házasodnak meg soha, hanem úgy választanak partner maguknak, hogy egyszerűen besétálnak a kívánatos férfi házába, de ezek után sem élnek együtt. Ezért ezeket a párkapcsolatokat ’sétáló házasságnak’ hívjuk. Mivel a gyerekek az anyánál nőnek fel, és sok esetben nem is lehet pontosan tudni, ki az apa, ezért a férfiak nem játszanak nagy szerepet a csemeték életében.

2.- Minangkabau

A Nyugat-Szumátránál található minangkabau törzs a legnagyobb ma is élő matriarchális társadalom a Földön a maga négymillió főjével. Nem csak hogy anyáról leányra öröklődik minden birtok, de a törzs meggyőződése, hogy az anya a legfontosabb személy a társadalomban. A háztartásban a nők az irányítók, míg a férfiak töltik be a politikai és szellemi vezetés szerepkörét. Ami a házasságot illeti, minden nőnek saját hálórésze van. A férj ugyan vele alhat, de hajnalra minden esetben haza kell térnie, hogy az édesanyjával fogyaszthassa el a reggelijét. A fiúknak tíz éves korukban kell elhagynia az anyai házat, hogy a férfiaktól gyakorlati készségeket és vallásos tanokat sajátíthassanak el. A klán feje ugyan férfi, őt viszont a nők választják és akármikor elmozdíthatják pozíciójából, ha nincsenek vele megelégedve.

3.- Akán

A ghánai akán törzset is nők irányítják, bár a férfiak is tölthetnek be vezető szerepet a társadalmon belül. Ezek a szerepek azonban a női ágon öröklődnek, tehát a férfiaktól elvárják, hogy nem csak a saját családjukat, de a nő rokonaikat is támogassák.

4.- Bribri

A Costa Rica Limón tartományában mindössze 13 ezer bribri él, klánokba szerveződve. A klánhoz való tartozást és az öröklődést is anyai ágon számítják.

5.- Gáro

Az India északkeleti részén élő törzsben ugyan anyáról lányra öröklődik a tulajdon és a politikai hatalom, de a férfiak töltik be a legtöbb vezető szerepet. Bár a legtöbb házasság nem szerelemből, hanem elrendezés alapján történik, ha a párok mégsem kovácsolódnának össze, a férfi kiköltözhet az asszonya házából minden további nélkül. 

(Mental Floss, kép: chinaexpat.com)