Jump to content

Nyami, Kürtőskalácsfesztivál!

2014. 10. 10. 12:09

Összetéveszthetetlen illata van a kürtőskalácsnak, ezért aki a Vajdahunyad Vára környékén barangol a hétvégén, biztos, hogy az orra 2. Kürtőskalácsfesztiválra vezeti.

A hagyományteremtő ötlet célja pedig nem más, mint a kürtőskalács, mint hungarikum népszerűsítése, eredeti, hagyományos faszénparázson való készítési módjának megismertetése, ezáltal pedig a magyar tradíciók ápolása. A kürtőskalács, amely régen Erdélyben az egyházi ünnepek süteménye volt, - manapság már szinte minden fesztivál és rendezvény elengedhetetlen gasztrocsodája, ezért jó, hogy ezen a hétvégén nem mellékszerepet, hanem főszerepet kap.

A fesztiválon idén is az ízletes kürtőskalács lesz a főtéma: faszénen vagy olajban sütve, végtelen számú ízvariációban és számos méretben lesz kapható. Itt lesz a tavaly bemutatkozott modern minikalács, a „Kürtőske”, a Csokicseppes kürtőskalács, a Kürtős Krémes, a Kürtős Karikák, a Kürtős Csapágy, de lesznek még meglepetés kuriózumok is. A “Csináld magad!” foglalkozáson kicsik és nagyok egyaránt ki- próbálhatják a tésztakelesztés és szénkezelés művészetét. A  fesztivál csúcspontjaként pedig újra lesz Nagy Közös Sütés, melyet idén bejegyeznek a Magyar Rekordok könyvébe, felállítva a "Kürtőskalács egyszerre sütés rekordját"! Pénteken többek között Tóth Gabi, szombaton Takács Nikolas, vasárnap Neoton Swing, de lesz fényfestés is.

Kürtőskalácsot egyébként otthon is lehet készíteni:

Hozzávalók: 1.5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tasak (7 gr) instant élesztő, 5 dkg olvasztott margarin, 2 db tojás, 50 dkg finomliszt. 2 ek cukor, 1 csipet só, fahéj ízlés szerint, 5 dkg darált dió, 3 ek cukor (a fahéjhoz és a dióhoz, ízlés szerint).

A langyos tejbe szórjuk a cukrot, majd a porélesztőt, és felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, dagasztjuk, kétszeresére kelesztjük. 2 cipóra osztjuk a megkelt tésztát, mindkét cipót fél cm-esre nyújtjuk, majd pizzavágóval csigavonalban 3cm-es széles egybefüggő csíkot vágunk. Így kapunk mindegyik cipóból egy nagyon hosszú csíkot. Az elmosott sörös dobozokat, vagy vékonyabb befőttes üvegeket alufóliába csavarjuk, és étolajos kézzel alaposan bekenjük. A csíkot úgy tekerjük a fóliázott üvegre, hogy félig fedjék egymást a csíkok. Vizes kézzel benedvesítjük a kalács tetejét. Cukrozott dióba, vagy fahájas cukorba hempergetjük őket, kissé meg is nyomva a formát. Sütőpapíros tepsibe tesszük állítva, majd előmelegített sütőben megsütjük. Még melegen lehúzzuk a formáról és állítva hagyjuk kihűlni.

(fotó: bigg.hu)