Jump to content

Halloweeni hagyományok

2014. 10. 06. 15:25

Lassacskán elérkezik az angolszász gyermekek egyik kedvenc ünnepe, a Halloween, amikor végre ijesztő jelmezbe bújva annyi csokoládét és édességet falhatnak be, amennyit csak össze tudtak gyűjteni a szomszédságból.

Halloween éjszakáján, azaz október 31-én az ősi hiedelem szerint elmosódik a határ a mi világunk és a túlvilág között, így a szellemek, boszorkányok és más félelmetes lények könnyen utat találnak maguknak hozzánk. Ezért is szokás ilyenkor tökből lámpást faragni, hogy azzal ijesszük el a nemkívánatos betolakodókat.

Éppen a narancssárga sütőtökök miatt azonban sokan azt hiszik, Halloween ünnepe az Egyesült Államokból származik, pedig mi sem áll messzebb a valóságtól. A ma ismert halloweeni fesztivál az ősi kelta szüreti mulatságokból nőtte ki magát, hogy aztán az egész világon igen népszerűvé váljon.

Eredetileg nem tökből faragták ki a lámpásokat, hanem más zöldségekből, olyanokból, amik Írországban is könnyen beszerezhetőek voltak, azaz tarlórépából, vagy burgonyából. Csak később vált a sütőtök az ünnep szimbólumává, részben az amerikai hatás miatt, részben pedig azért, mert azt sokkal könnyebb kifaragni, mint a kemény répát.

Hagyományosan ilyenkor, október 31-én az ünneplő tömeg túlvilági, ijesztő, vagy misztikus lénynek öltözik be: az utcákat boszorkánynak, denevérnek, szellemnek, csontváznak, vagy macskának beöltözött gyerekek járják végig, és minden ház ajtaján bekopogtatnak, hogy a házigazdáktól csokoládét és cukorkát kérjenek. Ha nem kapnak, akkor valamilyen csínyt tesznek a házzal és annak lakóival, összekötik a kilincseket zsineggel, vagy nyers tojást dobnak a házra.

Mivel halloween ünnepe egybeesik az almaszüretelés idejével, nagyon sok olyan játék van, ami ehhez a gyümölcshöz kötődik. Ilyen például az a móka, amikor egy vízzel teli hordóba almákat tesznek, hogy aztán a gyerekek egymással versenyezve megpróbálják csak a szájukat és a fogaikat használva gyorsan kikapkodni. Ennek a játéknak a másik változata, amikor madzagra fellógatott almákat kell ügyesen, hátratett kézzel megenni. Ezen felül klasszikus halloweeni csemege a cukormázba mártott alma is.

Halloween titkokkal és misztikummal teli estéje remek alkalmat nyújt a jövendőmondásra is. Természetesen a legtöbb jósló játék arról szól, hogy meglássuk, ki lesz a jövendőbelink. Ha a hajadon lányok kíváncsiak, mi lesz a férjük nevének kezdőbetűje, ezt könnyen megtudhatják, ha óvatosan meghámoznak egy almát, úgy, hogy a héjja lehetőleg egyben maradjon, majd az almahéjat a hátuk mögé dobva kiolvassák, az milyen betűt formáz.

De ha inkább a jövendőbeli férfiú arcvonásait vágyják látni, akkor halloween éjjelén egy sötét szobába lépve megpillanthatják azt a tükörbe nézve.

(Kép: dcpartylife.com)