Jump to content

Az utolsó vacsora

2014. 09. 22. 11:07

Egy étterem, amely a közeljövőben tervezi megnyitni kapuit london egyik divatos negyedében, a halálsoron élők legutolsó vacsorájából kiindulva kínálja menüsorait a szórakozni vágyóknak. Az egyedülálló szlogen, mely szerint „Úgy egyél, mintha ez lenne az utolsó alkalom” hatalmas felháborodást váltott ki a jobb érzésű emberekből.

Egyenlőre még csak tervezi a nyitást a pop-up étterem Hoxtonban, weboldala azonban máris hatalmas visszhangot kapott. Nem is csoda: az étterem honlapján a halálsorok lakóinak fekete-fehér fényképe volt látható, rajta pedig a vacsoramenü, amit kivégzésük előtt utoljára rendelhettek. Az étteremnek az a célja szokatlan ötletével, hogy az embereknek azt az ételt kínálja, amit a legszívesebben ennének, ha tudnák, ez lesz az utolsó alkalom. A képek mellett a felirat is ezt a gondolatot hirdeti: „Egyél úgy, mintha ez lenne az utolsó étkezésed a Földön.” „Mi lenne az utolsó vacsorád?”

A nagy felháborodást kiváltó képeket utólag leszedték az oldalról, de a szervezőket mégsem tántorította el eredeti elképzelésüktől sokak neheztelése. 50 fontért cserébe a vendégek megtapasztalhatják nyolcvan másik „börtönlakó” társaságában, milyen lehet elfogyasztani életük utolsó vacsoráját a rácsok mögött – „a kellemetlen kivégzéses rész nélkül”. A honlap azt állítja, ennél többet nem is kell tudnia a hozzájuk betérőknek, de legyenek arra felkészülve, hogy megvádolják, elítélik, megmotozzák és átkutatják majd őket az este során.

A bizarr vacsora történelmi mélységet is kap, az étterem elmagyarázza, honnan is jön az utolsó vacsora hagyománya:

„Az ókori Róma gladiátorainak is hatalmas vacsorát adtak temérdek borral a Kolosszeumba való lépésük előtti éjszakán. De az angoloknál is fellelhető a szokás: a bitófára tartó raboknak megengedték, hogy megálljanak az úton az egyik kocsmánál, hogy ott felhajtsanak egy kupa sört. Manapság már csak néhány országban él az utolsó vacsora hagyománya: Indiában, Japánban, Malajziában, Thaiföldön és persze a jó öreg Amerikában.”

Azonban a történelmi háttér sem nyugtatta meg a felborzolt kedélyeket, a Twitteren számtalan ember adott hangot felháborodásának.

Az ötlet mérhetetlenül groteszk jellege miatt sokan egyenesen hoaxnak vélték az Utolsó Vacsora éttermet, de a BuzzFeed megkeresésére a tulajdonosok elárulták, valóban egy létező dologról van szó.

Hogy ténylegesen mikor nyit meg a londoni étterem, az a heves kritikák hatására jelenleg igen bizonytalan, az étterem egyenlőre egy bocsánatkérő üzenettel jelentkezett:

„Végtelenül elszomorítanak bennünket a Halálsor Étterem által kiváltott reakciók, elnézést kérünk, ha bárkit megsértettünk volna vele. Éttermünk csupán az utolsó vacsora ötletét akarja körbejárni. A fogadtatást látva fontolgatjuk a következő lépésünket, hamarosan mindenkit értesítünk a döntésünkről.”

(Kép: Death Row Dinners)