Jump to content

Vandál turisták

2014. 09. 01. 11:16

Idegenben, úgy tűnik, az emberek többet megengednek maguknak. Ellopott láma, Szűz Mária amputált ujja és összefirkált templomfalak jelzik az önfeledten szórakozó turisták romboló útját a világ körül.

Sokan vannak, akik a nyaralást, kikapcsolódást arra használják fel, hogy egy kicsit eleresszék magukat, kiengedjék a fáradt gőzt. Ilyenkor legtöbbünk felszabadultabban viselkedik, többet megenged magának mind anyagilag, mind viselkedésében az ’elvégre nyaralok’ elnéző dimenziójában mozogva. Ám akadnak páran, akik ennél kicsit messzebb mennek, a nyaralás alatt elkövetett tettek pedig kimerítik az egyszerű kópéság definícióját.

Valószínűleg ott, akkor jó ötletnek tűnt felgraffitizni egy ősi egyiptomi templom falára, hogy ’Itt járt Ding Jinhao’. A helyiek, illetve a jobb érzésű emberek azonban kevésbé voltak lelkesek, amikor meglátták a 3500 éves luxori templom falát elcsúfító taget. A csúf csínyről készült fotó hamar elterjedt az interneten a felháborodott netezők megosztásainak segítségével, és így persze hamar a bűnös nyomára bukkantak. A 15 éves kínai diák állítólag bőgőrohamban tört ki, amikor személyazonossága lelepleződött, és a családjával együtt kénytelen volt nyilvánosan bocsánatot kérni mindenkitől ostoba tettéért. Öröm az ürömben, hogy a csúf graffitit végül könnyedén, a nemzeti kincs sérülése nélkül el tudták távolítani.

Talán a Másnaposok című vígjáték ihlette azt az öt francia tinédzsert, akik egy komplett cirkuszi lámát loptak el Bordeaux-ból tavaly novemberben, majd villamosozni vitték. A fiatalok eredetileg egy zebrát szerettek volna megfújni, ám a láma sokkal kezesebbnek tűnt, így esett végül rá a választásuk. Serge nagyon jó háziállatnak bizonyult, egyikőjük beszámolója szerint hűséges kutyaként követte a részeg társaságot. A fergeteges mókának végül az egyik jármű ellenőre vetett véget, aki leszállította és egy villanypóznához kötözte a kezes lámát.

Néha bizony előfordul, hogy minden elővigyázatosság ellenére úgy viselkedünk, mint elefánt a porcelánboltban. Így járt az a szegény amerikai sebész is, aki szakmai kíváncsiságtól hajtva megpróbálta összehasonlítani saját kezét a Szűz Máriát ábrázoló hatszát éves szoborral egy firenzei múzeumban. Azonban szerencsétlenül megcsúszott, ügyetlenségében pedig sikerült azon mód amputálnia Jézus édesanyjának egyik ujját. A pórul járt doktort még azon melegében letartóztatták, őrizete során pedig nem győzött eleget bocsánatot kérni a szerencsétlen esetért.

(The Guardian, kép: pixabay.com)