Jump to content

A semmi közepén

2014. 08. 29. 18:22

Majdnem 2000 kilométerre helyezkedik el a legközelebbi szárazföldtől Tristan da Cunha szigete, ami olyan, mintha a világ végére utaznánk.

A kis szigetcsoport nagyon elszigetelt, hiszen hosszú kilométereken keresztül, csak az Atlanti Óceánt látni. Tristan da Cunha kb. 2500 km-re helyezkedik el Dél-Afrikától, és több, mint 2000 km-re a legközelebbi földrésztől, ezáltal a legnehezebben megközelíthető sziget Földünkön. A szigetcsoport összesen 6 kis szigetből áll: Tristan da Cunha (a legnagyobb sziget), a találó elnevezésű Inaccessible Island (vagyis megközelíthetetlen sziget), Nightingale Island, Middle, Stoltenhoff és Gough.

A korai felfedezők elkerülték Tristan da Cunha szigetét az egyenetlen vidék, a természetes kikötő hiánya, és a durva, egész éven át tartó, szeles időjárás miatt. A szigetet 1816-ban a britek szállták meg, és több háborúban jelentős szerepet játszott.

Ma a fő sziget 275 lakossal büszkélkedhet, de a bennszülöttek nem látják szívesen az újonnan betelepülőket. A sziget népességét 80 család alkotja, összesen 7 családnévvel, ami azt jelenti, hogy mindenki mindenkinek rokona.

Tristan da Cunha-ra utazni igazi vándorutat jelent, amit mindenkinek meg kell tapasztalnia, aki valódi elszigeteltséget szeretne látni. Minden látogatónak engedélyt kell kérnie, mielőtt vállalkozna a kalandra. A sziget kizárólag hajóval közelíthető meg, és majdnem 2000 km-t kell utazni, azaz kb. 6 napon át kell hajózni Fokvárostól. A sziget csordultig van olyan természeti csodákkal, mint a pingvinek, albatroszok, bálnák, vulkáni parkok és a gazdag növényzet.

www.huffingtonpost.com

(Fotók: sometimes-interesting.com, www.ctbto.org, www.oceanwide-expeditions.com, www.dailymail.co.uk)