Jump to content

BARCELONA - TOP 7 látnivaló

2014. 08. 12. 12:24

Még nincs vége a nyárnak, ezért ha esetleg a katalán fővárosba utazna valaki, ezeket a nevezetességeket vétek lenne kihagynia!

1. La Sagrada Familia – a Szent Család temploma a híres barcelonai építész, Antoni Gaudí befejezetlen mesterműve, amely több, mint száz éve épül, és még mindig nincs kész. A város 2026-ra, Gaudi halálának 100. évfordulójára ígéri a teljes kompozíciót, amely így, az építkezés alatt is Spanyolország leglátogatottabb műemléke. Az épület az organikus építészet mintapéldánya, szecessziós és kubista stílusjegyekkel.

2. La Rambla – fákkal szegélyezett sétáló-sugárút le egészen a kikötőig, melynek szélén autós forgalom zajlik. Középen viszont késő éjjelig hömpölyög a tömeg, ahol éttermek, üzletek bazárok, előadóművészek, karikatúra-rajzolók várják a turistákat. Itt van a híres La Boqueria piac, ahol olcsón lehet fantasztikus tapasokat, azaz spanyol falatkákat enni.

3. Park Güell – 1900-ban gróf Güell Gaudít bízta meg, hogy hozzon létre egy miniatűr kertvárost a 17 hektáros területen. A park közepét egy nagy, félkör alakú piactér uralja, szélén kacskaringós, színes csempedarabokkal díszített padrendszer. A parkot dús, buja növényzet borítja, sétányait árkádos építmények, teraszok, labirintusszerű utak, pihenőhelyek övezik. A Világörökség része.

4. Montjuic – közvetlenül a tengerparton emelkedő 213 m magas hegyszerű domb, szó szerinti fordításban: Zsidók Hegye. Függővasút visz fel a partról, amely végighalad a kikötő fölött, végül továbbmegy a Montjuic kilátópontján lévő végállomásig. Útközben nem csak a kikötőt, a tengert látjuk, hanem a város lenyűgöző panorámáját is.

5. Csontok Háza - Gaudí egy meglévő lakóépületet alakított át. Kívülről a homlokzat úgy tűnik, mintha az erkélyek koponyák, a tartóoszlopok pedig, csontok lennének. A tető ívelt, többféle elmélet szerint egy sárkány vagy dinoszaurusz hátát ábrázolja. A szellőzőnyílásokat és kéményfőket üvegmozaikkal díszítette. Az épületben sehol nincs egy egyenes vonal, éles szegély, csak színes organikus formák.

6. Font Magica – a Placa de Espanyánál található táncoló, zenélő szökőkutak a zene ütemére váltogatják színeiket és formáikat az esti Barcelonában. A komoly és modern zenére táncoló szökőkút-show 15 perces, és 15 percenként újakezdődik. A szökőkút is az 1929-es barcelonai világkiállításra készólt, és az 1992-es olimpiai játékokra jelentős mértékben felújították.

7. Camp Nou – a 99 ezer férőhelyes stadion Európa legnagyobb futballarénája, ahová nem csak a mérkőzések napján lehet bejutni, hanem hétköznapokon is stadiontúrán. A bejáratnál 2009-től az egykori magyar edző, Kubala László szobra áll.

(fotó: chasingtheunexpected.com, opentravel.com, kalandozok.blogspot.com, getyourguide.com, lafemme.hu, vesping.com, hotdog.hu)