Jump to content

Szabadítsatok ki!

2014. 08. 01. 12:01

Ha esetleg nem tudnék kijutni ma, a Szabadulószobák Éjszakáján. Mert ugyan féláron bejuthatok bármelyikbe, de a kijutás már nem garantált …

Bankrablás, szökés a börtönből vagy bordélyházból, menekülés a gonosz boszorkány elől, atombomba semlegesítése, mozifilmforgatás, eltűnt személy megkeresése, és még számtalan téma várja augusztus 1-jén, az első alkalommal megrendezendő Szabadulószobák Éjszakáján a játékra éhes csapattagokat. 13 város több, mint 50 szobája csatlakozott a kezdeményezéshez, s a szervezők a nagy érdeklődésre való tekintettel ezután minden évben kétszer szeretnék megtartani az eseményt.

Bár valamennyi szabaduló szoba alapkoncepciója nagyon hasonló, a 2-6 fős csapatoknak egy zárt ajtajú szobából vagy szobák rendszeréből kell kiszabadulni 60 perc alatt lakatok, számzárak nyitásával és a kerettörténet rejtélyeinek megoldásával. A játékok egyediségét a szoba köré felépített kerettörténet adja, az, hogy melyik korba, helyszínre, milyen rejtélyes ügyhöz repíti vissza a játékosokat a szoba üzemeltetője. A 2011-ben indult egy eredeti magyar találmány, az első Szabadulószoba, s azóta bátran kijelenthetjük, hogy óriási karriert futott be az ötlet. Sok külföldi turista már nem csak a romkocsmákért, hanem egyenesen ezért látogat Magyarországra. Igaz, a magyar ötlet már számos országban megjelent.

Az esemény főszervezője, Pattantyús Ádám szerint a cél az, hogy a számítógéppel, okos telefonokkal zajló magányos játékok helyett az élvezetes időtöltés olyan új alternatíváját tudják ajánlani, ami fejleszti az együttműködési és kommunikációs készségeket. Mindezt úgy, hogy azonnali pozitív visszajelzést, sikerélményt nyújt a játékban résztvevő felnőttek és gyerekek számára. Arról nem is beszélve, hogy közös játék öröme, a közös siker növeli az önbizalmat, miközben erősödik a csapattagok közti kohézió. Nem véletlen, hogy sok cég direkt csapatépítés céljából veszi igénybe a Szabadulószobák szolgáltatását.

fotó: bulistar.hu, utazzitthon.hu)