Jump to content

Fröccsel a bringán

2014. 07. 22. 12:34

Akit az elmúlt időben főúton bringázás közben megszondáztatott a rendőr, s alkoholszintje meghaladta a 0,5 ezreléket, jókora bírságot szabott ki rá. Múlt hét szombattól azonban ismét lehet bárhol némi fröccs vagy sör után kerékpározni.

Sokan fel is voltak háborodva a hírre, hogy a gépjárművezetőkkel egy kategóriába sorolták a kétkerekűsöket, így teljes absztinenciát követeltek tőlük a főutakon. Na már most kizárólag mellékutakon ritkán tud hazajutni az ember. Még nagyobb volt a felháborodás, amikor valóban meg is állították őket, és szondákat fújattak velük, majd a rendőrök nem voltak restek több tízezres büntetéseket ki is szabni. A közúti közlekedésről szóló 2012. augusztusi rendelet arra is kitért, hogy ha a kerékpáros alkoholszintje nem éri el a kritikus szintet, sőt, a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, a főutakon akkor sem ülhetett nyeregbe.

Most pedig meglepő, de még két évet sem élt ez a KRESZ-módosítás, mert a múlt heti Magyar Közlöny szerint változott a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet. Ez, eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt (amennyiben a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek). Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, azt főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintra büntethették. A mostani módosítás pedig törölte mindezt, tehát fő- és mellékutakon egyaránt lehet újra legálisan is pár fröccs, vagy sör után tekerni.

(fotó: thetrimandbleed.com)