Jump to content

Eltűnt bevándorlók

2014. 07. 07. 15:17

Az elmúlt tíz év során több ezer mexikói emigráns lelte halálát a Sonora-sivatagban. Mindannyian a szebb jövő reményében vágtak neki a veszélyes útnak, hogy aztán örökre nyomuk vesszen.

Kis mérete ellenére az Arizona állambeli Tucson, a mexikói-amerikai határtól csupán 98 kilométerre fekvő városban a legmagasabb az azonosítatlan holttestek száma az egész országban. Ebből a szempontból csak New York és Los Angeles előzi meg.

A megyei törvényszéki nyomozóknak pár évvel ezelőtt hűtőkocsikat kellett beruházniuk, hogy lépést tudjanak tartani az egyre sűrűbben felbukkanó hullák megjelenésével és azoknak szállítási problémájával.

A Mexikó és Amerika között fekvő Sonora-sivatagban napközben 45 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, éjszaka viszont dermesztően hideggé válik a táj. A sivatagon keresztülmenő emigránsokra éhínség, kiszáradás, és szomjhalál leselkedik.

-Senki nem láthatta előre, hogy ez lesz. –állítja Dr Bruce Anderson, Pima megyei törvényszéki antropológus. –Amikor elkezdtem itt dolgozni, sejtelmem sem volt róla, hogy ilyen sok ember fog meghalni.

Anderson irodájában a falakon lévő polcok roskadásig vannak aktákkal, melyek mind megoldatlan ügyeket rejtenek.

-Ránézek ezekre a falakra, amik mind arra a temérdek munkára emlékeztetnek, ami még előttünk áll. Olyan emberek esetére, akik feltehetőleg mind halott bevándorlók. Felismerhetetlen hullák, amik vagy mumifikálódtak, vagy az állatok végeztek rajtuk óriási pusztítást, vagy olyanok, ahol már csak a csontvázat találtuk meg. Ezeket nem tudjuk a szokott módon azonosítani.

Anderson egy önkéntes segítségével létrehozta az Eltűnt Bevándorló Projektet, amin keresztül megpróbálják felkutatni a megyei hullaházban található maradványok családját és személyazonosságát. Ez azért is különösen nehéz munka, mert a családtagok vagy Mexikóban élnek, és nagyon szegények, vagy rendezetlen, illegális körülmények között dolgoznak az Államokban, és vagy nem tudnak, vagy félnek a hatósághoz fordulni.

Anderson és társa, Reineke mostanra hatalmas adatbázissal rendelkezik. Munkájukról már az eltűnt személyek családjai is értesültek, akik elkezdték felvenni velük a kapcsolatot. A rettenetesen rossz állapotban lévő testeket sokszor csupán apró jelekből tudják azonosítani, egy rózsafüzérből a zsebükben, vagy a ruhájuk egy darabkájából. Miután DNS-vizsgálat is bebizonyította az áldozatok személyazonosságát, a család hazaviheti szeretteit, hogy otthon megadhassák nekik a végső tisztességet.

Az egyik eltűnt mexikói fiú édesanyja csak egy dolgot kér mindenkitől, aki a fiához hasonló módon, illegálisan, a sivatagon keresztül próbálna eljutni a szebb jövő érdekében az Államokba:

-Nézzetek rám, a ti édesanyátok ugyanúgy végezheti, mint én. Ne menjetek el. Vagy legalábbis ne így, törvénytelenül keresztül egy ilyen rút, és veszélyes helyen.

(BBC, kép: sheknows.com)