Jump to content

Luxus volt repülni az ’50-es években

2014. 06. 15. 18:26

Ma már a repülés egyike a legkényelmesebb utazási módoknak – legalábbis ezt gondoljuk róla. Kevesen hinnénk, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még nagyobb kényelem övezte az utasokat, mint napjainkban.

Az ’50-es években egy repülőút teljesen más volt. Nagy misztikum és csoda övezte magát az utazást, az emberek a legjobb ruháikban tették meg a felhők fölötti kilométereket. Nem a vakáció volt a cél, hanem az utazás maga. Felszállás előtt csoportképet készítettek, és igazi sztároknak érezhették magukat. Már csak azért is, mert repülőn utazni rettentően drága mulatság volt.

Rettenetes turbulencia
A korai gépek még dugattyúval működtek, nem sugárhajtóművel, ezért nagyon hangosak voltak, egy-egy légörvényben pedig rettenetesen rázkódtak. Gyakran megesett, hogy a rosszabb időjárás miatt kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk.

Tágas tér a lábaknak
Kétségtelen, hogy a mai fapados járatokkal közel sem volt egy lapon említhető az a helykialakítás, ami az ’50-es évek repülőgépeit jellemezte. Mindenkinek volt annyi helye, hogy kényelmesen kinyújthatta a lábait, és ehhez még csak nem is kellett első osztályon utaznia.

Súlyhatár a légikísérőknél
Mivel a repülés önmagában luxus volt, a cserfes, csinos hostessek a műsor részét jelentették. A stewardesseknek magas sarkú cipőt kellett viselni, csak felszállás után válthattak kényelmesebb, kisebb sarkú cipőkre. Igen szigorú szabályok vonatkoztak rájuk: egyedülállónak, erkölcsösnek, és 60 kilónál könnyebbnek kellett lenniük.

Homár a repülőn
Igen, a homár része volt a repülőn felszolgált ebédnek, mert akkoriban a légitársaságok versenyeztek egymással minél fényűzőbb szolgáltatásokat kínálva.

Tolerált dohányzás
Ma már nem tudjuk elképzelni, hogy egy repülőn dohányozhattak is az emberek, pedig a pöfékelést jobban tolerálták, mint gondolnánk. Egészen 1988-ig az Egyesült Államokban megengedett volt és nagy felháborodottságot keltett, amikor a légitársaságok elkezdték betiltani.

Ajándék képeslap
A repülés annyira különleges dolog volt, hogy az emberek minden pillanatát meg akarták örökíteni. Nem csak hogy fotózkodtak, de felszálláskor kaptak egy képeslapot, amit a repülőn eltöltött idő alatt meg is írhattak kevésbé szerencsés rokonaiknak.

Ingyen alkohol
Egy újabb régi jó tulajdonság a múltból a dohányzás tolerálása mellett. Az utasok annyi ingyen röviditalhoz férhettek hozzá, amennyihez csak akartak, ez is a fényűző szórakoztatás része volt.

Szükségtelen azonosítás
A leghihetetlenebb pedig ez volt: az ember úgy utazhatott repülőn, mint ma buszon vagy metrón. Nem volt szükség semmilyen személyazonosságot igazoló dokumentumra, csak a jegyünket és persze jólfésültségünket kellett bemutatni.

 

www.huffingtonpost.com