Jump to content

A Sólyom félelmetes haragja

2014. 06. 02. 11:01

Megmondom őszintén, engem már a Budapesten található hullámvasút látványa is szédülésre késztetett, igazi tisztelettel és megbecsüléssel vagyok azok iránt, akik nem csak hogy hajlandóak, de ráadásul még szívesen fel is ülnek ezen észveszejtő szerkezetekre. Ám a legújabb hullámvasút, amit most adtak át Floridában, talán még a legmerészebb kalandvágyókat is rendesen lesokkolja!

A Sólyom haragja elnevezésű szerkezet több, mint 100 méter magas, e szédítő mérettel Amerika legmagasabb hullámvasútjai közé került. Azok, akik szerencsét próbálnak e félelmetes szerkezeten, megtapasztalhatják, mit érezhet a sólyom, amikor a felhők közül zuhanórepülésben lecsap áldozatára. A hullámvasútra egyszerre 32 ember ülhet fel. Miután fellifteztek a 100 méteres magasságba, a székeik arccal lefelé fordulnak, hogy aztán az első 30 métert szabadesésben töltsék, mielőtt a szerkezet lelassul, majd a mágneses fékezőerejének hatására biztonságosan meg nem áll.

Bár a Sólyom haragja igen veszélyesnek tűnik, a mérnökök természetesen mindent megtettek a látogatók biztonságáért: a 105 acél tartóoszlop 60 méter mélyen van a talajban rögzítve.

Több, mint 100 méteres magasságával nem a Sólyom haragja a legmagasabb hullámvasút a világon. A New Jersey-ben található Drop of Doom 126 méter magas, a benne ülő kalandorok 140 km/h-s sebességgel zuhannak alá.

Szédítő!

(Kép: Daily Mail)