Jump to content

Hogyan küzdjük le utazáskor a jetlaget?

2014. 05. 29. 11:12

Közeledik a nyári szünidő, bizonyára sokan fognak külföldre utazni egy kis kikapcsolódásra. Ha viszont nem csak ’a szomszédba’ ugranak át, hanem hosszabb repülőutat terveznek, akkor Önök is könnyen a jetlag kellemetlenségeinek áldozatává válhatnak, azaz az időeltolódástól jó pár napig csak kóvályogni fognak tudni a napsütötte tengerparton.

Azért nem kell nagyon kétségbeesni, hiszen mi is sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a jetlag okozta kellemetlen tüneteket! Íme néhány egyszerű tipp a szakemberektől:

-Ha csak rövid utazásról ban szó, bátran legyünk csökönyösek! Ragaszkodjunk a saját otthoni időnkhöz arra a pár napra, emiatt nem érdemes átállítani a testünk belső óráját. Még akkor sem, ha ez azzal jár, hogy hajnali háromkor kelünk és este nyolckor már ágyba is bújunk. –tanácsolja Jim Waterhouse professzor, aki a biológiai ritmust kutatja a liverpooli egyetemen.

-Egy másik kutató állítása szerint ahhoz, hogy az agyunkat át tudjuk állítani az új időzónára, elsőnek a gyomrunkat kell. Clifford Saper azt javasolja tehát, hogy érkezésünkkor böjtöljünk egy fél napot, majd a következő étkezésünket már az új ütemhez igazítsuk.

-A megfelelő folyadékbevitel is nagyon fontos, és itt most nem az érkezéskor szervírozott welcome-drinkre gondolunk. A repülőgépek levegője alapvetően nagyon száraz, ami súlyosbítja a jetlag tüneteit. Igyon bőségesen folyadékot! Ha lehet, kerülje az alkoholtartalmú italokat, mivel azok még inkább dehidratálják szervezetét. Amúgy is, ki akarna egyszerre megküzdeni a másnapossággal ÉS a jetlaggel, nem igaz?

-Egy friss kutatás szerint egy-két csésze kávé is sokat segíthet a kellemetlen tünetek csillapításában. Azonban figyeljünk rá oda, hogy legfeljebb lefekvés előtt hat órával igyuk meg az utolsó csésze koffenindús feketénket, különben forgolódhatunk egész éjjel ébren a szállodaszobában.

-Egy másik tanács szerint érdemes azt is szabályozni, hogy mennyi fénynek, napsütésnek tesszük ki magunkat, így már az utazás megkezdése előtt felkészülhetünk a jetlag kivédésére. Kalkuláljuk ki előre, mennyi napsütésnek leszünk kitéve a célállomáson, és kezdjük el szervezetünket ehhez igazítani.

Reméljük sikerül ezekkel a módszerekkel elejét venni a jetlag okozta fáradt kóválygásnak, és a külföldi nyaralást minél kellemesebben és hasznosabban tudják majd eltölteni!

(Kép: setaicondorentals.com)