Jump to content

A mai menü: bogártorta, rovarbecsinált és kukacrostélyos

2014. 05. 26. 11:57

Az emberiség robbanásszerű növekedésével, és a vele párhuzamosan csökkenő élelmiszerkészletekkel új, eddig kihasználatlan területek kerülnek szó szerint terítékre. Ha eddig undorodva kiköpködte a véletlenül a szájába röpülő bogarat, jobb ha tudja: talán épp a jövő fő szupertáplálékát kóstolhatta meg.

Egy izlandi diák fenséges lakomát készített, a fogások pedig első pillantásra semmiben sem különböztek a hagyományos ételektől. Ám ha közelebbről megvizsgáljuk az ételt kiderül: minden egyes harapnivaló összeturmixolt rovarokból készült. A Fly Factory (Légy Gyár) nevezetű projekt a világ rohamosan fogyó élelmiszerkészletére próbál megoldást nyújtani. Búi Bjarmar Aðalsteinssont, a bogár-lakoma megalkotóját az Egyesült Nemzetek egy 2013-as jelentése ihlette meg, mely arra mutatott rá, a rovar-alapú táplálkozás hogyan oldhatná meg az emberiség élelmiszer-gondjait.

A korszakalkotó módszer során a rovarokat éttermi maradékokkal etetik, majd a lárváikat megfőzik és leturmixolják. Ehhez a masszához aztán olyan fűszereket és ízeket kevernek, amik élvezhetővé teszik a belőlük készült ételeket a hagyományosab ízvilághoz szokott vendégek számára is. A végeredmény pedig olyan ínycsiklandó fogások lesznek, mint a lárva-pástétom, ami állítólag épp olyan, mintha csirkehúsból készült volna, vagy a kókuszos-csokoládés bogársüti. A rovarokból készült ételek ráadásul ugyanannyi értékes tápanyagot tartalmaznak, mint hagyományosabb ételeink, a bogarak táplálása viszont sokkal kevesebb élelmiszert igényel, mint az állatoké.

Nem Izland az első, ahol ilyen jellegű fogásokat szolgálnak fel: Afrikában, Thaiföldön, Mexikóban és Kínában is számos fogás tartalmaz bogarakat.

Egy utolsó érv mindenképpen szól a bogarak mellett: ha a sültcsirke nem is, egy-két szárnyas rovar nagy eséllyel fog a szánkba repülni.

(Daily Mail, kép: csmonitor.com)