Jump to content

Jóga minden mennyiségben

2014. 05. 23. 12:04

Ha mindig is vonzott, de eddig nem volt időd elmenni egy jógaórára, vagy régóta űzöd, de más ágára is kíváncsi vagy, esetleg azt sem tudod, mi az az ászana, vagy egészségesebben akarsz élni, itt a lehetőség, hogy mindent egy helyen megtudj a jógáról. Sőt, ki is lehet próbálni május 25-én, a Jógafesztiválon.

Talán még soha nem volt akkora szükség a jóga által nyújtott pozitívumokra, mint ma, amikor annyira leszűkült a magunkra szánt idő és a befelé figyelés. Aki eljut arra a szintre, hogy a naponta felgyűlő stresszmennyiséget ne alkohollal és egyéb szerekkel oldja, rájön, hogy itt van kéznyújtásnyira egy őstudomány, amely nem csak levezeti a feszültséget, hanem egészséges és hosszabb életet is kínál.

A jóga nem vallás, hanem a hindu kultúrában gyökerező egyetemes tudás, amely egyszerre gyakorol hatást a testre, a szellemre és a lélekre. Sok túlhajszolt ember talál rá önmagára és válik harmonikus személyiséggé a jóga által. Mert ha lehet ezt mondani, többet és mást ad, mint a szimpla sport, közben mégis gyönyörű izmossá és szálkássá válik a test.

Legegyszerűbben a jógik hasonlatával lehet megérteni a lényegét. Ők az embert egy autóhoz hasonlítják. Minden autónak öt dologra van szüksége ahhoz, hogy jól menjen: olajozásra, hűtésre, elektromos áramra, üzemanyagra és egy nyugodt, tisztafejű vezetőre a kormánykerék mögött. A jógában az ászanák, vagy pózok megolajozzák a testet. Általuk az izmok és ízületek rugalmassá válnak, belső szervek működése javul és a vérkeringés is megélénkül anélkül, hogy bármikor fáradtságot éreznénk. A testet a relaxáció hűti le, míg a pránájáma, vagy más néven jógalégzés biztosítja a pránát, vagyis az elektromos áramot. Az üzemanyagot a megevett étel, a megivott folyadék és a beszívott levegő szolgáltatja. Végül itt van a meditáció, amely lecsillapítja és megtisztítja az elmét, testünk vezetőjét. Meditációval képes lesz az ember először uralkodni, majd teljes egészében felülkerekedni a testén - azaz a fizikai járművén.

Mindezt természetesen kitartó jógázással lehet elérni, de vasárnap egy-egy órában bárki kipróbálhatja, aki kíváncsi a jóga valamelyik ágára. Ugyanis alig lehet választani, lesz gerincjóga, dinamikus jóga, hatha jóga, bikram jóga, kundalíni jóga, női jóga … Rengeteg irányzat és rengeteg oktató vár minden érdeklődőt május 25-én az Akváriumban, ahol 60 perces vezetett foglalkozások, 15 perces bemutatók lesznek és piactér az egészséges életmód jegyében.

(fotó: bretcontreras.com)