Jump to content

Iskolai menzák a világ körül

2014. 05. 15. 11:53

A gyerekek nagy része, amióta világ a világ, gyakran panaszkodik az iskolai menzák ebédkínálatára. Egy része ugyan boldogan belapátolja a műanyagtálcán elérakott ételt, a többség azonban csak undorral turkálja az ebédjét. De vajon más országokban mit kapnak a gyerekek az iskola büféjében?

Ebédmenü szempontjából vajon hová jobb járni, Amerikába, Spanyolországba, vagy esetleg Indiába? Az Associated Press most segít megválaszolni ezt a kérdést, arra kértek ugyanis a világ minden tájáról gyerekeket, hogy küldjék el az iskolai menzáról az aznapi étel képét. Íme:

Franciaország:

A franciák nem véletlenül híresek konyhájukról, a rájuk jellemző igénnyesség és változatosság a műanyag tálcán is visszaköszön. Egy keddi nap délben a lambersarti gyerekek francialecsót kaptak rizzsel és lazaccal, egy darabka kenyeret, végül pedig fánkot és narancsot. (A kép fent látható.)

India:

Minden iskolás gyerek ingyenebédet kap Jammuban, így akarják növelni az iskolába járási kedvet és egyúttal a gyerekek alultápláltságán is szeretnének a hatóságok e módon változtatni. A keddi menü édesített rizs volt.

 

Szingapúr:

A gyerekek reggelit, ebédet és vacsorát is kapnak az oktatási központban. Délben rendszerint spagettit, halat, csirkét kapnak, vagy lótuszgyökér-levest.

Pakisztán:

A pakisztáni gyerekek otthonról hoznak ételt magukkal, ám a tanáraik mindenki uzsonnásdobozába belenéznek, hogy lássák, senki sem visz be egyészségtelen ételt. A dobozokban rendszerint tojás, csibefalatka, kenyér, rizs, vagy tészta lapul.

 

Ekvádor:

Ahogy nálunk, a tízórai itt is egy szendvics, gyümölcslé, joghurt és keksz.

 

London:

A két tálcán az A és a B menü lehetőségei láthatók. Ezek brokkolival készült tészta, kenyérrel és friss gyümölccsel, vagy csípős zöldségragu rizzsel, piskóta és banán. Italként víz és tej választható.

 

Spanyolország:

A barcelonai óvodában zöldségkrémlevest kanalazhatnak a gyerekek, majd borjúsültet kapnak salátával, kenyérrel. Végül egy narancsot, vagy egy banánt kapnak.

 

Amerika:

A Mirror Lake általános iskolában a tanulók grillezett sajtos szendvicset, kukoricasalátát, friss répát, almalevet és tejet kaptak hétfőn ebédre. A kenyér teljes kiőrlésű, a sajt pedig alacsony zsírtartalmú volt.