Jump to content

Fish and chips Budapesten

2014. 04. 14. 11:59

Bár a tudósok és dietetikus szakemberek is azt ajánlják, hogy hetente legalább egyszer fogyasszunk halat egészségünk érdekében, a magyarok nagy része ennek csak a töredékét eszi. Pedig egyre több helyen bukkanak fel klassz halazós helyek, ahol még azok is nyugodtan teletömhetik magukat fehér húsú hallal, akik egyébként ódzkodnak a hal szagától, vagy rettegnek az esetleges szálkáktól.

A ’fish and chips’ néven futó, Angliából származó fogáshoz ugyanis többnyire tőkehalfilét használnak fel, a hal szálkamentes húsát pedig sörtésztában megforgatva olajban kisütik, így a szaga sem lesz egyértelműen ’halas’. Ha igazán autentikusak akarnánk lenni, a zsírpapírba csomagolt halat és sültkrumplit tekintélyes mennyiségű só ráhintése után gazdagon kellene meglocsolnunk ecettel, ahogy Angliában is teszik, de mi inkább hagyjuk ezt a mókát a szigetország lakóira, és helyette látogassunk el Budapest kiváló halazó helyeire egy frissen sült fish and chipsre.

Vörös Homár halkereskedés (Hegyvidék üzletközpont)

Nem egy konkrét étteremről beszélünk, mint ahogy a cégérből is lehet látni. Kicsit olyan, mint a hentesnél a kolbászozó sarok: vehetünk is nyers halat, rákot, polipot, kagylót otthoni felhasználásra, vagy rendelhetünk valami fimomat az étlapról. Jó pár frissenkészült halételből válogathatunk, ám én ezúttal egy mezei fish-and-chipsre szavazok. Nem kell sokat várni, míg megérkezik a névreszóló ebédem. Tulajdonképpen úgy érzem magam, mint egy titkosügynök álcában: annak idején lehúztam jó kilenc hónapot egy londoni fish-and-chip shop eladójaként és senior krumlisütőjeként, így egészen biztos forrásból tudom, pontosan mit is kell a tányéromon látni. Profi szemmel méregetem a helyre halfalatkákat, a mellé kínált sültkrumplit, kapros-citromos-majonézes szószt, majd boldogan nekilátok a falatozásnak. Nem kell csalódnom, a krumpli egyáltalán nem olajos (habár mirelitből készült, ami nálam mindig rossz pont –mégis, miből állna megpucolni pár burgonyát, amikor az sokkal finomabb??!). A hal sörtésztája sem szívta magába az olajat, ezért nem is telítődik el tőle kellemetlenül az ember. A szósz is remekül kiegészíti a fogást. Mindent egybevéve remek hely a Vörös Homár, egész biztosan el fogok újra jönni annak ellenére, hogy kijjebb esik a városközponttól.

Nemo Fish and Chips Bar

Sokáig nem mertem a Nemoba menni, mert megnyitás után rengeteg dícsérő kritika jelent meg róla, gondoltam, megvárom, amíg lemegy az első rajongó emberhullám, ezért először csak pár hete látogattam el a Mammut mögött található étterembe. A lelkesedés azonban változatlanul nem csappant meg, ajánlatos tehát asztalt foglalni, ha valaki itt szeretne ebédelni. Természetesen megint fish and chipset rendeltem, ami a tömegjelenetek ellenére hamar megérkezett. Érdemes várakozás közben körbenézni, a Nemot nagyon ízléses belső dizájn és kellemes külső terasz jellemzi. A sült hal két fajta szósszal és közepes adag (mirelit) krumplival érkezik. A sörtészta sajnos az én ízlésemnek egy csöppet vastag, és olajosabb is a kelleténél. A szószoktól sem voltam különösebben lelkes, az egyik mintha nem lenne más, mint feljavított bolti ketchup, a másik szimpla majonéz. Ennél egész biztos többet is ki lehet hozni a műfajból. Összességében nem volt rossz élmény a Nemo sem, és mellette szól remek elhelyezkedése, udvarias kiszolgálása, és a Lövőház utca sétálós részén elterülő terasza, ahol fröccsöt kortyolgatva, halat eszegetve lehet beszélgetés közben a korzózó tömeget fürkészni.

(Kép: insideyork.co.uk)