Jump to content

Szívem lakatja levágva?

2014. 04. 09. 15:03

Párizsban a Szajna szinte minden hídját tonnányi lakat díszíti. A névvel ellátott lakatok felrakásával, és a kulcs messzire hajításával akarnak a fiatal párok a köztük égő forró szerelemnek örök életet biztosítani. Azonban nem mindenki nézi jó szemmel a várost elborító hóbortot.

Van, aki szerint az örök szerelmet szimbolizálja, van aki pedig simán rondának találja a szerelem lakatokat, melyekbe az egymásnak örök hűséget fogadó pár még a nevét is beleírja, vagy karcolja. Most azonban lehet, hogy az utóbbi véleményt formálók örülhetnek, elindult ugyanis a kampány a rozsdásodó lakatok eltávolítására.

Jelenleg több, mint 1700-an írták már alá a No Love Locks kampány petícióját, amelyet két párizsi amerikai kezdeményezett, akiket megdöbbentett az egész várost beterítő trend. A lakatos hóbort mögött az a hiedelem áll, hogy azzal, hogy a szerelmesek nyilvános helyre felteszik a közös lakatjukat, a kulcsot pedig elhajítják messzire, a kettejüket összekötő szerelem széttörhetetlen marad. A több, mint 700.000 lakat azonban félő, hogy egészen tönkreteszi a város építészeti összképét. Bár eleinte csak két hídon jelentek meg a lakatok, mára azonban a Szajna összes hídja mellett más kis hidak is a lakatok súlya alatt nyögnek.

-Teljesen kontrolját vesztette a folyamat. Olyan, mint valami mánia. –panaszkodik Lisa Anselmo, a kampány egyik alapítója. –Az emberek felmásznak a lámpaoszlopra, vagy keresztülmásznak a híd korlátján, hogy különleges helyre tegyék a lakatjaikat, veszélyeztetve ezzel a testi épségüket. Ez már egyáltalán nem a romantikáról szól, hanem hogy elmondhassák, ’megtettem’!

Kampányuk nem élvez osztatlan elismerést és népszerűséget. Jópáran levélben támadják őket, megkeseredett vénkisasszonynak titulálva a két aktivistát. Mások viszont támogatják az ötletet, főleg, hogy a lakatok komoly biztonsági kockázattal is járnak. A Szajnán temérdek turistahajó közlekedik, egy, a magasból lepottyanó fémlakat nagy károkat, vagy balesetet tud okozni.

Ráadásul nem is mindegyik híd alkalmas a lakatok őrzésére: a Pont des Arts egyik kis gyaloghídja 93 tonnányi lakat alatt roskadozik, a rácsozata gyakran beszakad. Ám hiába cserélik ki, két hét múlva újra tele van lakattal. Úgy tűnik, csak a teljes tiltás vezethet eredményre.

A párizsi weboldal, bár elismeri a lakatok romantikus ötletét azt javasolja, a szerelmesek inkább küldjenek egymásnak digitálisan e-szerelem lakatot.

Nem Párizs az egyetlen város, ahol fel-felbukkannak az örök szerelmet szimbolizáló lakatok. Találhatunk ilyet Dublinban, Barcelonában, de itt nálunk, Pécsett is.

(Kép: Daily Mail)