Jump to content

Stephen King szellemkastélya

2014. 04. 02. 11:08

Az igazi hardcore horrorrajongók minden bizonnyal örömmel hallják, hogy A ragyogást megihlető Stanley hotelben nem csak megszállhatnak, de akár különleges, szellemvadász túrákkal is kiegészíthetik látogatásuk.

A híres író, Stephen King feleségével együtt Colorado-ban élt egy évet 1974-ben. Ekkor történt, hogy egy októberi éjszakát a környékbeli üdülőhelyen töltöttek a hegyekben. Nagy meglepetésükre azonban a hatalmas, 155 szobás Stanley hotelnek ők voltak a szezon végén az egyetlen vendégei. Miközben az üres folyosókon kóvályogtak, majd a kihalt étkezőben elköltötték vacsorájukat, és az elárvult személyzettel csevegtek, a világhírű horror-írónak szépen lassan egy új könyv ötlete született meg a fejében.

A ragyogás című könyve három évvel rá, 1977-ben jelent meg, és hamar minden thriller-rajongó polcának kötelező elemévé vált. Hatalmas sikere javarészt a történet kísérteties helyszínének is köszönhető. A könyvben szereplő Szépkilátás Hotel és a Stanley rengeteg apró részletben megegyezik egymással.

Az egykor grandiózusabb időket látott Stanely olyan hírességeket is vendégül látott, mint Roosevelt elnök, a Titanic túlélő Molly Brown, vagy Hirohito japán császár.

Nem csak a könyv főszereplője, az alkoholizmusból frissen kigyógyult Jack Torrance, de a szálloda számos vendége állítja, hogy látott, vagy hallott szellemeket a híres 217-es szobában (itt szállt meg Stephen King, és itt történnek furcsa dolgok a könyvben, és a valóságban is), a zongorateremben és folyosókon.

Meglovagolva kísérteties hírnevét az amerikai hotel most 90 perces szellemtúrákat kínál látogatóinak rendszeresen, melyek során vezetőjükkel meglátogathatják a rémisztőbb helyszíneket. Ha pedig valaki még több rémisztgetésre vágyna, az havonta egyszer egy öt óra hosszú természetfeletti kutatásban is részt vehet, amelyet kitalálói a legmodernebb technikákkal és EMF-detektorral is kiegészítenek a hitelesség kedvéért.

(Forrás: BBC)