Jump to content

Streetfood Óbudán

2014. 03. 26. 11:36

Annak idején Óbuda főleg a kisvendéglőiről, kocsmáiról és a túróscsuszáról volt híres, ahogy a ’Három tavasz’ című operett egyik leghíresebb dala is mondja. Amióta azonban a Kolossy tér környékét ellepték az irodaházak, úgy szaporodtak el gombamód a legkülönfélébb éttermi és gyors ebédelős lehetőségek –az itt dolgozók és a környéken élők legnagyobb örömére.

Valóban hatalmas választási lehetősége van az embernek, ha véletlenül erre téved. A sok kínálkozó műfaj közül mi most a hamburgerező lehetőségeket vesszük számba, hiszen akad belőlük mindjárt kettő remek választás is a Kolossy piac közvetlen közelében.

Burger’s Bar

A régebben csak házhozszállításra specializálódott cég nemrégiben nyitotta meg kapuit a piaccal szemben a nagyközönség előtt, hogy számtalan féle hamburgerrel és karibi specialitással lakassa jól az éhségtől arra szédelgő irodistákat. A konyhán a fiúk gyorsan dolgoznak, öt percet sem kell várnunk, és máris az asztalunknál pompázik a fehér zsírpapírba csomagolt hatalmas, puha buci, benne termetes húspogácsa, saláta, paradicsom és még rántott hagymakarika is, aminek ropogóssága jól kiegészíti a hús szaftos porhanyósságát. A sültkrumplira sem lehet egy árva rossz szavunk sem: nem mirelit, hanem valódi, héjas krumpli fürdött meg a forró olajban, külseje ropogós, belseje krémes, ahogy kell.

Miközben elégedetten falatozunk az étlapot gusztálom, és már alig várom, hogy újra visszajöhessek kipróbálni a kecskepörköltet, vagy a sült rákot.

Tökéletesen elégedett is lehetnék mindennel, ha nem akadna egy aprócska gond. A helységben ugyanis nem a sramli szól régi, jó óbudai szokás szerint, vagy valami kellemes karibi háttérzene, ha már... , hanem fülsüketítő diszkózene harsog hatalmas plazmatévéből, az én ízlésemnek túlságosan is zajosan.

Happy Facer

A Kolossy tértől nem messze, a Bécsi úton található kis helység mintha valóban egy fészerből lett volna kialakítva, ahogy a neve is mutatja. Az óbudai egyetem hallgatói is bizonyára örültek, amikor megnyitott az iskolájukkal szemben ez a remek gyorsbüfé. Jó idő esetén ki is lehet elé ülni, a tulajdonos srácok igyekeznek tujákkal, kapuval, kerítéssel vizuálisan szeparálni az étkezdét a forgalmas úttól.

Bár házhozszállításra is dolgoznak, és rendszerint csak egy lány áll az aprócska konyhában, a kiszolgálás mégis gyors. Több fajta izgalmas hamburgerből válogathatunk, én hosszas tesztelés után még mindig nem tudom, melyiket is kiáltsam ki fő kedvencemnek: az áfonyalekváros pulykaburgert, az enyhén csípős chilliset, vagy talán a ház specialitását, a Happyfacer-burgert?

A bucik minden esetben a régi Moszkva-térit idézik, fényes tetejű, hatalmas, édes zsömlék csalamádé helyett azonban rengeteg zöldséggel és vastag szelet húspogácsával megtömve. Mindenképp kérjünk hozzá steakburgonyát is, és utána soha többé nem fogjuk a mekiset sültkrumplinak hívni.

(Kép: newsdiscovery.com)