Jump to content

Pucéran a Machu Picchun

2014. 03. 20. 12:39

Új őrület ütötte fel a fejét: meztelen turisták történelmi helyszíneken előszeretettel kattintják le magukat, hogy azon nyomban feltölthessék a határokat feszegető fotókat a világhálóra. Kérdés, hogy a feltűnési viszketegség mi mindent produkálhat még a jövőben?

Februárban felkerült egy videófelvétel a netre, ahogy egy meztelen pár szaladgál az inka fellegvárban, a Machu Picchun, majd márciusban két ausztrál és két kanadai turista ugyanitt lefotózta egymást úgy, ahogy édesanyjuk megszülte őket. Több se kellett a limai kulturális minisztériumnak, az incidensek után közleményben ítélte el "a látogatók tiszteletlen viselkedését". Kétszeresére szigorították a biztonsági intézkedéseket az inkák szent helyén. Büntetőeljárás mindazonáltal nem indulhat a Machu Picchut megsértő turisták ellen, mert nincs egyetlen olyan törvény sem, amely tételesen tiltaná a meztelenkedést Peru történelmi helyszínein. Sőt, a romoknál még csak egy felirat sem tanácsolja el a látogatókat a szemérmetlen viselkedéstől, bár a szigorító intézkedések részeként most kihelyeznek figyelmeztető táblákat.

A hatóságok közben felfedték, hogy tavaly négy, idén pedig már eddig nyolc személyt állítottak elő meztelen fotózkodásért Peru első számú turistalátványosságánál, amelyet rendkívül nehéz megközelíthetősége ellenére naponta mintegy két és fél ezer turista keres fel.

Úgy tűnik, nem csupán Peruban népszerű a meztelenkedés: a Facebookon már létrejött egy oldal „Naked At Monuments” névvel, és bár még viszonylag kevés követője van, elképzelhető, hogy szélesebb körben is el fog terjedni. Paul Marshall, az említett Fb-blog írója egyébként azzal magyarázza a feltűnéskeltést, hogy így akarják népszerűsíteni a nudista mozgalmat. Mint mondja, a filmeken gond nélkül megnézzük, ahogy embereket fejeznek le, de a meztelen test látványától még mindig zavarba jövünk.

(fotó:redditweekly.com)